Tichetele de masă se impozitează?

Conform art. 11 din Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, „Tichetele de masă sunt bilete de valoare acordate angajaților, lunar, ca alocație individuală de hrană, utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea de produse alimentare”

Altfel fiind spus, tichetele reprezintă bonuri folosite pentru plata unor produse alimentare, beneficiarii fiind toate persoanele angajate, pe baza unui contract individual de muncă.

Acestea sunt unele dintre cele mai apreciate beneficii oferite de către angajatori, fiind ușor de utilizat dar și benefice. Angajatorii pot să ofere tichetele de masă în mod fizic sau în format electronic, utilizarea fiind realizată cu ajutorul unui card. 

De reținut, angajatorii nu pot să ofere mai mult de un tichet de masă pe zi și nu pot să ofere tichetele pentru perioadele de concedii. 

Tichetele de masă pot fi utilizate doar în unităţi de alimentaţie publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete sau orice alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare şi care au încheiat contracte de prestare a serviciilor  cu unităţile emitente de tichete de masă şi trebuie să permită, în mod exclusiv, utilizarea tichetelor pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare, inclusiv pentru plata online a acestora.

Câteva avantaje pentru acordarea tichetelor de masă sunt reprezentate de:

  • Beneficiile fiscale – angajatorii care oferă tichete de masă sunt scutiți de plata impozitelor sociale;
  • Flexibilitate – bonurile de masă sunt ușor de utilizat, fiind și un factor motivator pentru salariat;

Cine primește tichete de masă?

Tichetele de masă pot să fie acordate de către unitățile economice, de persoane fizice sau juridice din mediul privat, tuturor salariaților care dispun de un contract individual de muncă. Mai exact, persoanele care pot să beneficieze de aceste beneficiisunt:

  • Angajații
  • Suplinitorii 
  • Stagiarii
  • Studenții stagiari 
  • Voluntarii care sunt parte a unei asociații

Pentru a-și îndeplini obligațiile, angajatorul are dreptul de a oferi salariaților tichetele de masă. După ce se ia decizia legată de acordarea acestora, acesta trebuie să decidă modalitatea în care vor fi acordate bonurile de masă. 

Atenție! Dacă angajații nu vor consuma banii de pe tichetele de masă într-un an calendaristic, sumele vor fi retrase.  În egală măsură, salariații pot utiliza lunar un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate, având obligaţia să restituie angajatorului, la finele fiecărei luni, precum şi la încetarea contractului individual de muncă, valoarea corespunzătoare tichetelor de masă necuvenite.

Valoare tichete de masă

Valoarea tichetelor de masă este transferată lunar salariaţilor de către unitatea emitentă, corespunzător numărului de zile lucrătoare din luna pentru care se face transferul, conform contractului încheiat de unitatea emitentă cu angajatorul.

Potrivit Ordonanței de urgență 69/2023, începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea unui tichet de masă nu poate depăși suma de 40 de lei. 

Astfel, pentru o persoană care lucrează 20 de zile într-o lună, suma totală a tichetelor de masă va fi de cel mult 800 lei.

Important de menționat este faptul că suportul electronic al biletelor de valoare nu permite efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar. De asemenea, tichetele de masă pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate şi numai pentru achiziţionarea bunurilor şi serviciilor pentru care au fost emise.

Tichetele de masă se impozitează?

Anterior anului 2024, toate biletele de valoare reglementate prin Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu excepția celor cadou, erau supuse doar impozitării pe venit (10%). 

Prin OUG 115/2023 s-a modificat tratamentul fiscal  pentru tichetele de masă și pentru  voucherele de vacanță. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2024 tichetele de masă, precum taxate cu 10% impozit și 10% CASS. 

Astfel, în anul 2024, în România,  impozitarea tichetelor de masă este de 10%, conform Legii 165/2018, iar plata impozitului se face strict de către angajatorul firmei. 

Deși sunt suprataxate, bonurile de masă reprezintă cea mai bună alternativă pentru creșterea salarială, deoarece aceste tichete sunt scutite de plata Contribuției de asigurări de Sănătate (CAS reprezintă o impozitare de 25%). 

Așadar, deși acordarea tichetelor de masă nu este obligatorie, fiind decizia angajatorului dacă le va acorda sau nu, acestea sunt în continuare dorite de majoritatea angajaților, deoarece procedura de implementare nu este una dificilă.

Pe piața muncii, care se află într-o continuă evoluție, aceste beneficii extrasalariale influențează, într-o mare măsură, alegerea unui loc de muncă sau păstrarea acestuia pe o perioadă mai îndelungată de timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

Valoare reziduală

Ce înseamnă valoarea reziduală? Valoarea reziduală reprezintă suma de bani pe care un client care...