Impozit pe venituri din surse neidentificabile persoane fizice 2024

Art. 177 din Codul Fiscal prevedea că orice venituri constatate de organele fiscale ca având o sursă care nu poate fi identificată, se impozitează cu o cotă de 16%, aplicată asupra bazei de impozitare ajustate.

Însă, modificările legislative aduse articolului 117 din Codul fiscal prin Legea 296/2023, aplicabile începând cu data de 1 iulie 2024, stabilesc că veniturile pentru care organele fiscale nu au putut identifica sursa, în conformitate cu reglementările Codului de procedură fiscală, vor fi impozitate cu o cotă de 70% din baza impozabilă ajustată, urmând ca valoarea impozitului și a accesoriilor să fie determinate prin decizii de impunere emise de autoritățile fiscale competente.

Comunicările ANAF referitoare la aceste modificări nu precizează în mod clar dacă rata de impozitare de 70% se va aplica retroactiv pentru anii anteriori intrării în vigoare a noilor prevederi.

Totuși, este clar faptul că ajustarea cotei de impunere va fi aplicabilă în cazul tuturor deciziilor fiscale emise de autoritățile competente începând cu data de 1 iulie 2024.

Aplicarea cotei de impozitare începe cu data la care autoritatea fiscală competentă emite decizia de impunere. Din acest moment, contribuabilul este obligat să se conformeze noului regim fiscal aplicabil. Așadar, momentul de la care se aplică noua cotă de impozitare nu este data inițierii controlului fiscal, ci data la care se emite decizia de impunere.

Prin urmare, contribuabilii care au fost supuși unor verificări fiscale înainte de data de 1 iulie, dar pentru care decizia de impunere este emisă ulterior acestei date, vor fi supuși noii cote majorate de 70%. Această măsură poate afecta situația financiară a persoanelor care se află în această situație.

Se impozitează cu 70% darul de la nuntă sau botez?

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a clarificat o chestiune care a stârnit îngrijorări în rândul populației din România. Conform instituției, darul primit cu ocazia evenimentelor precum nunți sau botezuri nu intră în categoria veniturilor impozabile și, prin urmare, în privința acestora nu există obligativitatea de a fi declarate autorităților fiscale.

Această precizare vine ca răspuns la o serie de informații eronate care au circulat pe platformele de social media, generând confuzie în rândul contribuabililor.

Pentru a susține această poziție, ANAF a făcut referire la cadrul legislativ în vigoare, citând articolul 61 din Codul Fiscal care enumeră exhaustiv categoriile de venituri supuse impozitării. Aceste categorii includ de la activități independente și drepturi de proprietate intelectuală, până la venituri din investiții și jocuri de noroc.

În plus, agenția a subliniat existența articolului 62 din același act normativ care detaliază tipurile de venituri exceptate de la impozitare. În mod specific, ANAF a evidențiat că: „La lit. p) sunt prevăzute sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur de investiții, primite cu titlu de moștenire ori donație. Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez sunt venituri neimpozabile”

Această precizare vine în contextul modificărilor recente ale legislației fiscale. Totuși, ANAF subliniază că în cazul nunților și botezurilor, sumele primite ca daruri sunt considerate surse identificabile de venit și, prin urmare, nu fac obiectul acestei impozitări majorate.

Astfel, clarificările din partea ANAF elimină îndoielile existente în rândul populației  cu privire la statutul fiscal al cadourilor primite cu ocazia nunților/botezurilor sau a altor evenimente, după caz.

Citește ce înseamnă deducere personală?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...