România semnează un contract major pentru dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

În cadrul Conferinței ONU privind Schimbările Climatice, COP 29, desfășurată la Baku, a fost semnat un contract crucial pentru sectorul energetic românesc. Contractul de Inginerie, Achiziții și Management al Construcției (EPCM), faza LNTP, pentru dezvoltarea Unităților 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă a fost încheiat între Nuclearelectrica și un consorțiu internațional format din companiile Fluor, Sargent & Lundy (SUA), Atkins Realis (CANDU – Canada) și Ansaldo (Italia).

Ministrul Energiei din România, Sebastian-Ioan Burduja, a subliniat importanța acestui proiect: „Este cel mai important proiect pentru sectorul energetic românesc din ultimele decenii. Avem alături cei mai puternici parteneri internaționali pentru a-l duce la bun sfârșit până în 2031-2032.”

Contractul semnat marchează o etapă esențială în consolidarea securității energetice naționale și tranziția către o energie accesibilă și curată. Acesta prevede furnizarea serviciilor necesare pentru pregătirea punerii în funcțiune comercială a unităților nucleare.

Impact economic major

Extinderea Unităților CANDU 3 și 4 va aduce beneficii economice semnificative României. Proiectul va crea aproximativ 19.000 de locuri de muncă indirecte. De asemenea, odată finalizate cele patru unități nucleare vor contribui cu peste o treime din producția totală de energie electrică națională prin surse nucleare.

Proiectul este estimat să reducă emisiile anuale de CO2 cu cel puțin zece milioane de tone pe an datorită creșterii producției anuale cu peste unsprezece milioane MWh.

Susținere guvernamentală solidară

Ministerul Energiei își exprimă sprijinul total față de acest demers strategic ce implicitează colaborări diplomatice complexe şi eforturi financiare considerabile. Ministru Burduja mulţumeşte autorităţilor statului român şi echipei ministeriale implicate: „Ziua aceasta este una aparte… Este încununarea mandatului nostru”.

Citește mai mult pe site-ul Ministerului Energiei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...