Bursele asiatice revin spectaculos după prăbușirea de luni, Nikkei 225 câștigă peste 10%

Piețele bursiere din Asia-Pacific au înregistrat o revenire spectaculoasă marți, în special în Japonia, unde indicii principali au recuperat peste 10% din pierderile masive suferite în ziua precedentă.

Indicele Nikkei 225 și indicele general Topix, care luni au experimentat cel mai sever declin de la crahul din „Lunea Neagră” din 1987, au consemnat azi creșteri de peste 10%. Această revenire a fost însoțită de evoluții pozitive pe alte piețe din regiune, informează Financial Intelligence.

Analiștii anticipează o stabilizare a pieței americane, cu contractele futures pentru S&P 500 și Nasdaq înregistrând creșteri de 0,9% și respectiv 1,2%. Aceste prognoze vin după o zi de luni dificilă, când S&P 500 a scăzut cu 3%, iar Nasdaq Composite cu 3,43%.

Chris Weston, șeful departamentului de cercetare la brokerul Pepperstone, a comentat: „După mișcările uluitoare și istorice observate luni pe piețele asiatice, determinate în principal de o lichidare semnificativă a pozițiilor în marjă, ne așteptăm la o contrareluare solidă la deschiderea de astăzi”.

Cu toate acestea, acesta a avertizat că volatilitatea Nikkei rămâne la un nivel extrem de ridicat, de 70%, sugerând că instabilitatea ar putea persista.

Factorii care au contribuit la turbulențele recente includ decizia Băncii Japoniei din 30 iulie de a majora ratele dobânzilor la cel mai înalt nivel din 2008, precum și temerile privind o posibilă recesiune în SUA, alimentate de un raport dezamăgitor privind piața muncii.

Companiile majore din Japonia au înregistrat creșteri semnificative, cu Marubeni avansând peste 12% și SoftBank Group Corp apropiindu-se de o creștere de 10%. Producătorii auto și furnizorii de semiconductori, precum Honda și Renesas Electronics, au consemnat salturi de peste 16% și respectiv 18%.

Yenul japonez s-a depreciat cu 0,83% față de dolarul american, ajungând la un curs de 145,37.

Alte piețe din regiune au urmat trendul pozitiv, cu indicele Kospi din Coreea de Sud crescând cu peste 4% și Kosdaq cu peste 5%. Piața sud-coreeană fusese suspendată temporar luni, după o scădere de 8% care a declanșat mecanismele de întrerupere a tranzacționării.

În China continentală, indicele CSI 300 a rămas stabil, în timp ce Hang Seng din Hong Kong a crescut cu 0,9%. Piața australiană, reprezentată de S&P/ASX 200, a înregistrat o creștere de 0,4%.

Prețurile petrolului au urmat și ele creșterea, cu țițeiul Brent crescând cu 1,65% la 77,56 dolari per baril, iar West Texas Intermediate avansând cu 1,86% la 74,30 dolari per baril.

Reserve Bank of Australia urmează să anunțe rata dobânzii de referință, cu așteptări ca aceasta să rămână neschimbată la 4,35%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...