Leasing operațional

Ce înseamnă leasing operațional?

Leasingul operațional reprezintă o operațiune prin care dreptul de utilizare pentru unul sau mai multe bunuri, de regulă autoturisme, deținute de către o firmă specializată, sunt transferate către un beneficiar. În schimbul obținerii acestui drept, beneficiarul achită de regulă o rată lunară fixă. Valoarea acestei rate nu este menită să acopere doar valoarea costului de funcționare a autoturismului, ci și alte servicii pe care le implică utilizarea acestuia.

Leasing operațional – persoane fizice

Deși leasingul operațional a fost gândit pentru persoane juridice, în unele cazuri, acesta poate fi accesat și de către persoane fizice. Procesul de aplicare și evaluare în cazul leasingului operațional pentru persoanele fizice presupune verificarea bonității, companiile de leasing analizând veniturile și istoricul de credit, fiind necesare în acest sens următoarele documente: actul de identitate, adeverințe de venit, extrase de cont.

În ceea ce privește costurile aferente unui leasingu operațional, principalul cost constă în rata lunară care include amortizarea, dobânda și serviciile incluse. Aceste servicii sunt, de obicei, revizuirea periodică conform planului producătorului, plata RCA obligatorie, CASCO și a taxelor și impozitelor aferente mașinii, schimburi sezoniere ale anvelopelor și înlocuiri în caz de urgență, respectiv plata cheltuielilor de reparație. De fapt, pe parcursul derulării contractului de leasing operațional pentru persoane fizice, singurul cost, cu excepția taxei de leasing operațional pentru persoane fizice, este cel al combustibilului.  De obicei, rata lunară este una fixă, existând însă companii care oferă o rată lunară flexibilă, în funcție de km parcurși. Leasingul operațional poate impune persoanelor fizice care apelează la acest tip de leasing plata unui avans, deși aceasta nu este o normă.

Durata leasingului operațional diferă de la caz la caz în funcție de societatea de finanțare, de regulă între 12 si 60 de luni, însă deseori există și posibilitatea negocierii unor condiții care să se plieze perfect nevoilor beneficiarului. La finalul contractului de leasing operațional pentru persoane fizice, mașina revine în proprietatea firmei de leasing operațional.

Pentru persoanele fizice, plățile de leasing operațional sunt considerate cheltuieli personale și nu beneficiază de deduceri fiscale, spre deosebire de situația companiilor.

bani

Leasing operațional – persoane juridice

După cum am mai precizat, leasingul operațional este ales în special de către persoanele juridice care necesită o flotă de mașini, necesară pentru desfășurarea afacerii, conceptul de leasing operațional pentru persoane juridice fiind astfel mult mai popular. Unul dintre motivele principale pentru care multe firme aleg să opteze pentru această variantă de contract, în vederea întocmirii flotei de autoturisme, constă în deductibilitatea costurilor. 

În concret, firmele plătitoare de TVA sau/și impozit pe profit beneficiază de deductibilitatea parțială sau totală a cheltuielilor implicate de ratele de leasing operațional. În situația în care autoturismele sunt luate în leasing atât în scopul desfășurării activității societății, cât și în scop personal, deductibilitatea este de 50%. Dacă mașinile se folosesc exclusiv în scopul desfășurării activității persoanei juridice, valoarea deductibilității ajunge la 100%. 

Un alt motiv pentru care persoanele juridice recurg frecvent la leasingul operațional îl constituie condițiile avantajoase ale acestui contract. Astfel, la fel ca în cazul persoanelor fizice, leasingul operațional pentru persoane juridice include toate costurile aferente mentenanței unui autoturism, în afară de combustibil, în schimbul unei rate fixe sau flexibile, după caz.

Totodată, la fel ca în cazul persoanelor fizice durata leasingului operațional este, de regulă, între 12 si 60 de luni.

Dezavantaje leasing operațional

Deși beneficiile leasingului operațional sunt importante, există și câteva dezavantaje asociate acestui tip de contract, care nu trebuie neglijate.

În primul rând, nu se dobândește proprietatea autoturismului, motiv pentru care persoana în cauză nu poate beneficia nici de o eventuală creștere a valorii bunului.

În al doilea rând, contractul de leasing în general nu este flexibil și nu poate fi modificat pe parcursul derulării lui, iar denunțarea înainte de scadență poate implica și alte costuri suplimentare.

În al treilea rând, leasingul operațional presupune costuri potențial mai mari pe termen lung. Astfel, deși ratele lunare pot părea atractive, costul total pe durata contractului poate depăși prețul de achiziție al bunului.

Nu în ultimul rând, un alt dezavantaj major îl reprezintă restricțiile de utilizare. În acest sens, leasingul operațional presupune limitări stricte de kilometraj, cu penalizări costisitoare pentru depășiri, precum și restricții privind modificările sau personalizările bunului. 

Leasing operațional vs. leasing financiar

Cele două sisteme de leasing nu sunt în competiție, ci se adresează fiecare unor categorii de clienți cu interese și nevoi diferite, tocmai prin diferențele care există între ele.

Așadar, la finalul unui contract de leasing operațional, clientul/utilizatorul mașinii nu poate achiziționa masina de la finanțator, trebuind să o returneze. În schimb, la finalul unui contract de leasing financiar, în urma achitării valorii reziduale, clientul devine proprietar al vehiculului.

Distincţia dintre cele două tipuri de leasing are efecte şi din perspectivă contabilă, mai exact în legătură cu deductibilitatea cheltuielilor. În cazul leasingului financiar, cel care poate să deducă în contabilitatea proprie cheltuielile cu amortizarea valorii bunurilor este utilizatorul, iar în cazul celui operaţional, dreptul de a deduce amortizarea aparține finanțatorului, adică proprietarului mașinii.

Prin urmare, alegerea între leasingul financiar și operațional depinde de așteptările și nevoile fiecărui utilizator. Pe de o parte, un utilizator care la finalul contractului de finanțare dorește să păstreze mașina va alege leasingul financiar, pentru că acesta îi va oferi posibilitatea de a deveni proprietar asupra bunului contractat. Pe de altă parte, un utilizator care nu dorește să devină proprietar la final de contract, ci mai degrabă este interesat de o utilizare eficientă a mașinii, precum și de o schimbare rapidă a acesteia, va alege leasingul operațional.

Citește mai multe despre valoare reziduală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...