Deducerea personală se scade din salariu?

Ce este deducerea personală?

Persoanele aflate în întreținere și salariații cu venituri salariale reduse pot beneficia de o deducere personală în cuantum variabil, care este permisă de legislația fiscală. 

Pe scurt, deducerea personală este un tip de asistență financiară oferită de stat anumitor categorii de persoane. Cei care beneficiază de deducere personală plătesc impozite mai mici la stat, ceea ce înseamnă că primesc un salariu mai mare pe lună.

În conformitate cu dispozițiile art. 77 alin. (2) C. fiscal, deducerea personală, este formată din deducerea personală de bază și deducerea personală suplimentară. Ea se acordă în limita venitului impozabil lunar.

Deducerea personală de bază se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna de realizare a venitului. 

Deducerea personală suplimentară este un ajutor adițional de care pot beneficia următorii angajați: 

  • angajații care sunt și părinți în același timp.
  • tinerii până în 26 de ani.

Deducerea personală suplimentară se acordă în modul următor: 

  • 15% din salariul de bază minim brut pe țară pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani care realizează venituri mai mari de 2.000 de lei decât salariul de bază minim brut pe țară.
  • 100 de lei pe lună pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 de ani care este înscris într-o unitate de învățământ. Această deducere se acordă părintelui care realizează venituri din salariu, indiferent de nivelul salariului.

Deducerile cele mai mari sunt aplicate persoanelor care au patru sau mai multe persoane în întreținere și au salariul cel mult la nivelul minim pe economie. În cazul în care un părinte lucrează pentru mai mulți angajatori, acesta este obligat să declare că nu beneficiază de deduceri personale suplimentare de la un alt angajator.

În situația în care ai un copil și dorești să aplici pentru o deducere personală, ai nevoie să redactezi o declarație pe propria răspundere care trebuie să includă următoarele informații:

  • numele și prenumele tău.
  • adresa de domiciliu.
  • CNP-ul tău.
  • numele și prenumele copilului.
  • data nașterii copilului.
  • CNP-ul copilului.

Dacă nu ai un copil, dar ai alte persoane aflate în întreținere, datele se vor schimba în datele de identificare ale persoanelor aflate în întreținere, respectiv se vor completa doar nume, prenume și CNP.

Pentru a avea o declarație pe proprie răspundere corectă, ai nevoie de: 

În privința copilului: 

  • copie a cărții tale de identitate.
  • copie a certificatului de naștere a copilului.
  • adeverință de la unitatea de învățământ unde e înscris copilul. 

În privința persoanei aflate în întreținere: 

  • certificatul de căsătorie, alte documente din care să rezulte datele de identitate ale fiecărei persoane aflate în întreținere; 
  • adeverințe de venit ale persoanelor aflate în întreținere din care să reiasă că veniturile lunare impozabile și neimpozabile nu depășesc 20% din salariul minim brut pe țară.

Deducerea personală se scade din salariu?

Procentul din salariu care este scăzut din baza impozabilă este cunoscut sub numele de deducere de bază din salariu. Impozitul pe salariu se calculează pornind de la o bază impozabilă. Dacă beneficiezi deducerea personală, baza impozabilă va fi redusă, ceea ce va duce la o creștere a salariului net.

În concluzie, deducerea fiscală este o modalitate prin care anumiți angajați pot beneficia de o reducere a bazei salariale de impozit. 

Citește mai multe despre Impozit dividende 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...