Declarația 101 – Termen Depunere 2024

Ce este Declarația 101?

Declarația 101 este un document fiscal important în România, utilizat de către contribuabili pentru a raporta impozitul pe profit datorat statului. Această declarație trebuie completată și depusă anual de către persoanele juridice care obțin venituri din activități economice desfășurate în România. Prin intermediul declarației, contribuabilii calculează impozitul pe profit datorat pentru anul fiscal încheiat, ținând cont de veniturile și cheltuielile înregistrate în acea perioadă.

Declarația 101 trebuie să fie completată corect și complet, reflectând cu exactitate situația financiară a contribuabilului. Este un instrument important pentru asigurarea transparenței fiscale și pentru conformitatea cu obligațiile fiscale impuse de legislația românească.

Cine depune Declarația 101?

Declarația 101 trebuie depusă de către toate persoanele juridice rezidente în România care desfășoară activități economice generatoare de profit. Aceasta include:

  • Societăți comerciale, inclusiv societăți cu răspundere limitată (SRL) și societăți pe acțiuni (SA).
  • Instituții de credit și alte instituții financiare.
  • Entități non-profit, dar numai în măsura în care desfășoară activități economice supuse impozitului pe profit.
  • Alte entități care au obligația de a plăti impozit pe profit conform legislației în vigoare.

În plus, filialele și sucursalele entităților străine care desfășoară activități economice în România sunt, de asemenea, obligate să depună Declarația 101, dacă sunt supuse impozitului pe profit.

Declarația 101 – Termen Depunere 2024

Pentru anul fiscal 2024, termenul limită pentru depunerea Declarației 101 este stabilit conform reglementărilor fiscale în vigoare. În general, termenul de depunere a declarației este până la data de 25 martie a anului următor celui pentru care se calculează impozitul pe profit. Astfel, pentru anul fiscal 2023, Declarația 101 trebuie depusă până la 25 martie 2024.

Este important ca toate persoanele juridice care au obligația de a depune Declarația 101 să respecte acest termen pentru a evita penalitățile și dobânzile de întârziere aplicabile în cazul depunerii tardive. De asemenea, este important ca declarația să fie completată corect și să reflecte în mod fidel veniturile și cheltuielile realizate în anul fiscal încheiat.

Pentru a asigura conformitatea cu obligațiile fiscale și pentru a evita eventualele probleme legale, contribuabilii sunt sfătuiți să colaboreze cu un contabil sau un consultant fiscal pentru întocmirea și depunerea Declarației 101. Aceștia pot oferi asistență profesională și pot asigura că toate informațiile sunt corect completate și depuse la timp.

Declarația 101 este un document important pentru raportarea impozitului pe profit în România. Toate persoanele juridice rezidente și alte entități supuse impozitului pe profit trebuie să depună această declarație anual, respectând termenul limită stabilit de legislația fiscală. Pentru anul 2024, termenul de depunere este 25 martie, iar respectarea acestui termen este foarte importantă pentru evitarea sancțiunilor fiscale. Colaborarea cu un specialist în fiscalitate poate ajuta la asigurarea conformității și la evitarea eventualelor probleme legale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

Valoare reziduală

Ce înseamnă valoarea reziduală? Valoarea reziduală reprezintă suma de bani pe care un client care...