Cash Flow – ce înseamnă?

Anterior debutului oricărei afaceri, este important ca antreprenorii să previzualizeze modul de desfășurare a activității economice, dar mai ales posibilitatea de creștere și dezvoltare a acesteia, în scopul obținerii de profit. Pentru o astfel de  analiză financiară, se întocmește un document care să cuprindă estimarea bugetului de venituri și de cheltuieli, dar și un flux de numerar (cash flow). 

Ce înseamnă cash flow?

Cunoscut și sub numele de „flux de trezorerie” sau „flux de numerar”, cash flow-ul reprezintă diferența dintre totalitatea încasărilor și a plăților unei entități economice. Altfel spus, toți banii care rulează în firmă reprezintă cash flow.

Dacă încasările sunt sumele de bani primite de la diverși clienți, investitori, debitori, etc., plățile unei entități economice reprezintă sumele de bani care sunt utilizate pentru a plăti furnizorii, salariații, asociații firmei, taxele etc.

Cash flow model și formulă de calcul 

Lipsa banilor reprezintă principalul motiv pentru care multe întreprinderi dau faliment. Un raport al fluxului de numerar este esențial într-o afacere, deoarece oferă o imagine clară asupra banilor existenți în firmă. 

Calculul cash flow-ului presupun așadar realizarea unei comparații între sumele de bani care intră în unitatea economică și cea care iese ( plățile).

În formă netă, formula fluxului de trezorerie este:

  • Numerar încasat- Numerar cheltuit= Flux de trezorerie net

Cash flow- metoda indirectă 

  • Metoda indirectă presupune luarea în calcul a operațiunilor efectuate în perioada precedentă și a operațiunilor financiare care vor avea loc în perioada următoare. 

Cash flow- metoda directă

  • Metoda directă implică toate încasările și plățile efectuate în numerar, adică bani cash. Pentru utilizarea acestei metode se ia în calcul numerarul care trebuie plătit furnizorilor, încasările de la clienți și sumele de bani care necesare pentru asigurarea plăților salariilor. 

Indiferent de metoda utilizată pentru determinarea cash flow-ului, rezultatul acesteia poate indica fie o valoare  pozitivă, fie una negativă. 

Pe de-o parte, dacă fluxul de trezorerie este pozitiv, înseamnă că sumele încasate sunt mai mari decât sumele plătite, fapt ce denotă că firma  deține numerar. Pe de altă parte, un flux de numerar negativ arată că încasările firmei sunt mai mici decât plățile efectuate, ceea ce poate semnala o problemă în modul de gestionare a afacerii din punct de vedere economic

Atenție! Un cash flow negativ poate să ducă unitatea economică la faliment, deoarece o firmă nu poate să funcționeze fără lichidități, adică, fără bunuri care pot fi transformate ușor în bani. 

În concluzie, fluxul de numerar este un indicator important care arată situația financiară a firmei, oferind totodată o imagine despre perspectiva de dezvoltare a unității în viitor. Pentru a nu duce firma către faliment, și menținerea acesteia într-un plan economic echilibrat, este esențial ca toate fluxurile de numerar să fie analizate cu multă responsabilitate și transparență. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

Valoare reziduală

Ce înseamnă valoarea reziduală? Valoarea reziduală reprezintă suma de bani pe care un client care...