Cât durează un transfer bancar de la o banca la alta?

Transferurile bancare reprezintă cea mai rapidă formă prin care se pot trimite sume de bani, indiferent de țară sau alte criterii, fiind una dintre multe alte metode de plată electronică. Raportat la durata în care se efectuează un transfer de la o bancă la alta, aceasta poate varia în funcție de mai mulți factori, astfel cum vom detalia în paragrafele următoare. 

Toate transferurile bancare presupun transferul electronic de fonduri, mai exact, mecanismul financiar prin care se trimit sume de bani dintr-un cont în altul. 

De asemenea, există transferuri bancare pentru persoane fizice și pentru persoane juridice, diferența între cele două fiind dată de contul din care sunt trimiși banii. 

În cazul persoanelor fizice, transferul se poate face pentru o altă persoană fizică sau pentru o firmă/companie. Pentru acest tip de transfer, persoana care dorește să trimită banii are nevoie de IBAN-ul destinatarului (în cazul persoanelor fizice) și de numele și contul firmei (în cazul persoanelor juridice). 

În ceea ce privește persoanele juridice, aceste transferuri se fac din conturile companiei, către o altă entitate sau către o persoană fizică, în funcție de caz. 

O altă clasificare a transferurilor este dată de aria în care sunt folosite, astfel încât există transferuri bancare locale și internaționale.

La rândul lor, transferurile bancare locale sunt de două tipuri:

  • Transferuri intrabancare – aceste transferuri se referă la situația în care două persoane/companii au conturile deschise la aceeași bancă;
  • Transferuri interbancare – se realizează între conturi care sunt deschise la două instituții diferite; 

Transferurile internaționale sunt utilizate în momentul în care se dorește trimiterea unor sume de bani în străinătate. Este important de menționat că aceste transferuri internaționale presupun comisioane diferite, în funcție de instituția bancară la care persoana/compania are deschis contul. Pentru trimiterea banilor la nivel internațional, băncile utilizează rețeaua SWIFT, sistemul prin care instituțiile bancare comunică pentru a face posibile transferurile de acest tip.

Cel mai rapid transfer este transferul intrabancar. Acest fapt se datorează faptului că plătitorul și beneficiarul au conturile deschise la aceeași bancă. Astfel, din contul plătitorului banii sunt transferați direct în contul beneficiarului, transferul fiind realizat în timp real. Mai exact, banii ajung în contul dorit exact în momentul în care au fost trimiși, indiferent programul băncii. 

În comparație cu transferurile menționate anterior, transferurile interbancare sunt procesate în câteva zile lucrătoare din momentul în care au fost trimiși banii. Mai concret, durata transferului diferă de la caz la caz, în funcție de suma transferată și de ora la care au fost transferați banii. 

După cum am menționat, transferurile internaționale se realizează în decurs de câteva zile. Deoarece se utilizează rețeaua SWIFT (sistem de comunicare între bănci), durata de timp pentru un transfer de acest tip poate fi și de 5 zile lucrătoare. 

Ca atare, durata depinde de ora la care a fost inițiată operațiunea, dar și de țara în care se trimit banii, respectiv de valuta utilizată. De cele mai multe ori, transferurile internaționale nu se realizează în timpul zilelor de weekend și al sărbătorilor legale.

Indiferent de transferul inițiat, băncile pot efectua plăți urgente caz în care beneficiarul are posibilitatea să intre în posesia banilor în aceeași zi, însă pentru aceste plăți se percep comisioane care diferă în funcție de bancă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...