TVA vin

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) constituie un instrument fiscal ce are impact asupra fluxurilor comerciale și economice atât pe plan național, cât și în cadrul Uniunii Europene. Acest impozit indirect se percepe asupra bunurilor și serviciilor comercializate pe teritoriul UE, fiind guvernat de un set unitar de norme stabilite la nivel european, dar pus în aplicare și adaptat în mod specific de fiecare stat membru în parte, în funcție de particularitățile și necesitățile economice proprii.

Funcționarea TVA-ului se bazează pe un sistem progresiv de taxare, care se aplică în fiecare etapă a circuitului economic parcurs de obiectul impozabil, de la producție până la consumatorul final.

Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, aduce modificări în ceea ce privește impozitarea băuturilor alcoolice din perspectiva TVA, acestea trecând de la o cotă redusă de 9% la cota standard de 19%.

Actul normativ menționat anterior a devenit aplicabil începând cu 1 ianuarie 2024, aducând modificări art. 291 din Codul fiscal. Textul legal prevede: Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii şi/sau livrări de bunuri: (…) e) livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, destinate consumului uman (…), cu excepţia: 1. băuturilor alcoolice.

Prin urmare, raportat la dispozițiile legale analizate, putem observa faptul că vinul, fiind încadrat în categoria băuturilor alcoolice excluse de la aplicarea cotei reduse de TVA, rămâne supus cotei standard de 19%. Aceeași cotă de impozitare se aplică și în cazul serviciilor de restaurant și catering care comercializează băuturi alcoolice.

În ceea ce privește regimul deducerilor la TVA, taxa datorată sau achitată pentru achiziţiile de băuturi alcoolice nu poate fi dedusă. Cu toate acestea, art. 294, alin. (7), lit. b) prevede câteva situații excepționale în care cheltuielile efectuate pentru achiziția de băuturi alcoolice vor fi deduse, și anume atunci când aceste bunuri sunt destinate revânzării și în cazul în care bunurile se achiziționează pentru a fi utilizate în vederea prestării de servicii.

Aceleași reguli se aplică pentru cazurile în care se acordă în mod gratuit bunuri în scop de reclamă, în scopul stimulării vânzărilor sau în scopuri legate de desfăşurarea activităţii economice.

Care este acciza la vin și cum se aplică TVA la acciză?

Accizele reprezintă taxe indirecte percepute asupra anumitor produse de consum precum alcool, tutun și combustibili. Sistemul de accize reglementează consumul unor anumite categorii de produse, generează venituri și oferă un cadru facil pentru circulația produselor în UE. Actualizarea nivelului accizelor se realizează anual, în funcție de creșterea prețurilor de consum.

Criteriile pentru regimul derogatoriu la accize, în cazul micilor producători independenți de vin, sunt stabilite prin art. 342 alin. (15) din Codul fiscal, iar alineatele (17) și (18) prevăd aplicarea accizelor reduse pentru produsele acestora, cu condiția prezentării documentelor justificative.

Nivelul accizelor se prezintă diferențiat, în funcție de categoria din care face parte vinul. Prin urmare, Codul fiscal clasifică vinurile în două categorii: liniștite și spumoase. Astfel, pentru a stabili nivelul accizelor aplicabile în cazul vinului, se utilizează prevederile din Anexa nr. 1 a Ordonanței nr. 16/2022, care modifică şi completează Codul fiscal.

Accizele sunt exprimate în tabelul din Anexa nr. 1, antemenționată, în lei/U.M., unitatea de măsură, pentru categoria vinuri la care ne raportăm fiind hectolitrul (hl).

Așadar, avem următoarele accize pentru categoria de vinuri:

  • pentru vinurile liniștite, în conformitate cu reglementările la nivel european, acciza este 0;
  • pentru vinurile spumoase, acciza este stabilită la 60,31.

Conjunctura între TVA și accize apare atunci când trebuie determinată baza de impozitare. Conform prevederilor art. 137 alin. 2 lit. a) din Codul fiscal, baza de impozitare a TVA include „impozitele și taxele”, prin urmare, și accizele.

Întrucât TVA se aplică asupra unei valori care conține deja un alt impozit, includerea accizelor în baza de impozitare a TVA generează un efect de tip cascadă. Se poate ajunge, astfel, la crearea unei obligații fiscale mai mare pentru consumatorul final, care va suporta atât accizele, cât și TVA-ul aplicat asupra bazei de impozitare.

Modificările aduse de Legea nr. 296/2023 și Ordonanța nr. 16/2022 au un impact major asupra impozitării băuturilor alcoolice, inclusiv a vinului, atât din perspectiva TVA, cât și a accizelor, ceea ce poate influența prețurile pentru consumatorii finali și activitatea producătorilor și a comercianților din acest sector.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...