TVA combustibil

Taxa pe valoare adăugată (TVA) este un impozit indirect datorat la bugetul statului, suportat de consumatorul final al unui bun sau serviciu. Acest impozit se aplică pe parcursul întregului lanț economic, asupra valorii adăugate obținute în fiecare etapă de către toți agenții economici care contribuie la realizarea produsului sau la prestarea serviciului, până ajunge la consumatorul final.

TVA este inclusă în prețul fiecărui produs sau serviciu cumpărat și face parte din prețul final plătit de consumator. Deși comercianții și prestatorii de servicii sunt responsabili pentru colectarea TVA și plata acesteia către stat, plata efectivă este suportată de consumatorul final.

În practică, comercianții adaugă valoarea TVA la prețul produselor sau serviciilor, iar consumatorul plătește suma totală, inclusiv TVA. Fiecare companie sau persoană fizică autorizată joacă rolul de intermediar fiscal pentru stat, colectând TVA de la clienți și achitând-o apoi autorităților fiscale.

Cote TVA 2024

În România, sunt reglementate trei categorii de cote TVA:

  • Cota standard de 19% – se aplică majorității bunurilor și serviciilor;
  • Cota redusă de 9% – se aplică pentru anumite categorii de produse și servicii, cum ar fi alimente, medicamente, servicii de cazare, etc.;
  • Cota redusă de 5% – se aplică pentru anumite categorii specifice, cum ar fi cărți, ziare, accesul la evenimente culturale, etc.

Ca atare, conform art. 291 C.fisc. privind cotele de TVA, operațiunile impozabile asupra cărora se aplică cota standard de 19% sunt fie operațiunile impozabile care nu beneficiază de scutiri, fie operațiunile care nu sunt supuse cotelor reduse de TVA.

Această cotă standard se aplică asupra bazei de impozitare pentru operațiunile menționate anterior. Cota standard de TVA de 19% este prevăzută în Codul fiscal, normele legale relevante fiind art. 291 alin. (1) lit. b) Cod fiscal, privind cotele de TVA și art. 291 alin. (2) și (3) Cod fiscal, care enumeră produsele și serviciile pentru care se aplică cote reduse de TVA de 5% sau 9%.

Operațiuni impozabile conform Codului Fiscal

Conform art. 268 C.fisc., în România, o operațiune este considerată impozabilă din punct de vedere al TVA, dacă îndeplinește cumulativ mai multe criterii, respectiv: 

  • operațiunea trebuie să fie, în sensul art. 270-272 C.fisc., o livrare de bunuri sau o prestare de servicii care se încadrează în sfera de impozitare a TVA și este efectuată cu plată;
  • în conformitate cu prevederile art. 275 și 278 C.fisc., locul livrării bunurilor sau prestării serviciilor trebuie să fie considerat a fi în România;
  • operațiunea trebuie să fie realizată de o persoană impozabilă care acționează în această calitate, potrivit art. 269 alin. (1) C.fisc.;
  • livrarea sau prestarea de servicii trebuie să rezulte dintr-o activitate economică, dintre cele enumerate în art. 269 alin. (2) C. fisc.

La ce ne referim când vorbim despre „combustibil”?

Practic, noțiunea de „combustibilii” se clasifică în trei categorii principale:

  • Combustibili solizi: includ biomasa din plante arse ca atare (paie, lemn), cărbuni, șisturi combustibile, precum și combustibili artificiali precum mangalul, cocsul, brichetele de cărbune, etc.;
  • Combustibili lichizi: includ țițeiul (singurul combustibil lichid natural), precum și combustibili artificiali precum benzina, petrolul lampant, motorina, păcura, etc.;
  • Combustibili gazoși: includ gazul natural și gazele de sondă (naturali), precum și gaze artificiale precum gazul de furnal, gazul de cocserie, gazele de rafinărie, hidrogenul, etc.

Așadar, categoria combustibililor cuprinde produse în toate cele trei stări de agregare: solidă, lichidă și gazoasă. Aceasta include atât combustibili naturali, cât și artificiali, fiecare având caracteristici și utilizări specifice în diverse sectoare ale economiei, de la încălzire și producție industrială până la transport.

Acum, clarificată categoria de operațiune impozabilă la care facem referire, vom determina cota de TVA aplicabilă combustibilului.

Potrivit informațiilor prezentate „supra”, observăm că nu este inclus combustibilul în lista produselor pentru care sunt reglementate cote reduse sau în lista operațiunilor economice scutite de TVA. Prin urmare, i se va aplica cota standard de 19%. Această cotă se aplică nu doar carburanților, ci majorității produselor și serviciilor din țară.

Este important de menționat că prețul final al combustibilului include mai multe componente, nu doar TVA. Structura prețului pentru carburanți include: costul de bază al combustibilului, accize, TVA, marja de profit a distribuitorilor, contribuții la Fondul pentru Mediu, plus alte taxe. Accizele pot reprezenta până la jumătate din prețul la pompă, iar fluctuațiile pieței petroliere și ale cursului valutar influențează semnificativ costul suportat de consumatorii finali.

TVA-ul de 19% se aplică asupra sumei dintre prețul de bază și accize, generând un efect de „taxă pe taxă”. Acest mecanism rezultă într-un preț final considerabil mai mare pentru consumatori.

Citește mai multe despre TVA mașină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...