Taxe Crypto România 2024

Domeniul fiscalității a cunoscut de-a lungul timpului multiple schimbări, fiind evident că acesta trebuia să evolueze în funcție de realitățile sociale și economice, dar și în raport de evoluția tehnologiei. Una dintre evoluțiile tehnologice recente vizează apariția criptomonedelor, care au revoluționat relațiile economice dintre oameni și care au avut un impact semnificativ la nivel mondial. Astfel, inclusiv legislația fiscală din România a necesitat o actualizare care să reglementeze și tranzacțiile efectuate cu criptomonede.

În funcție de forma de organizare și de activitatea concretă pe care o desfășurați, legislația și cotele de impunere sunt diferite, însă noi vom surprinde ipoteza persoanelor fizice care tranzacționează criptomonede.

În cadrul acestor schimbări accelerate, este esențial să cunoști care sunt obligațiile tale fiscale și noi suntem aici să le expunem într-un limbaj accesibil ție.

Impozit criptomonede

Conform propunerilor legislative din proiectul de Regulament al Parlamentului European și Consiliului privind piețele criptoactivelor, criptomonedele sunt monede virtuale nebancare, facilitând și, în același timp, securizând transferul valorilor patrimoniale printr-un sistem descentralizat, protejat prin intermediul criptografiei.

Trebuie să plătești impozit pe venitul din criptomonede?

Da, orice venit trebuie impozitat conform art. 14 și art. 13 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal.

Temeiul legal pentru impozitarea venitului realizat din activitatea economică legată de criptomonede se realizează în baza art. 114 lit. m) din Codul Fiscal, care califică acest venit ca fiind „venit din alte surse”. Astfel, acest venit din alte surse se va impozita cu o cotă de 10%. Cota de 10% se va aplica la diferența pozitivă obținută între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv suma reprezentând toate costurile directe aferente tranzacției. Astfel, dacă ați achiziționat criptomonede, valoarea acestora a crescut, iar ulterior le-ați vândut, veți achita un impozit de 10% calculat la diferența dintre valoarea de achiziție și cea de vânzare.

Trebuie să precizăm că legislația fiscală nu impune plata impozitului pe venituri din cryptomonede pentru tranzacțiile care nu depășesc 200 de lei, dar venitul devine impozabil când depășește plafonul de 600 de lei pe an, în baza art. 116 alin. (2) lit. c) Cod fiscal.

Totodată, pe lângă impozitul pe venit, în general legislația fiscală prevede contribuții sociale obligatorii datorate statului.

Prin contribuții sociale obligatorii ne referim la contribuții de asigurări sociale, respectiv contribuții la sistemul public de pensii (CAS) și contribuții la asigurările sociale de sănătate (CASS).

Lecturarea art. 136 și art. 137 Cod Fiscal ne relevă faptul că persoanele care realizează venituri din tranzacționarea criptomonedelor nu trebuie să plătească contribuția de asigurări sociale (CAS), dar sunt ținute de plata contribuțiilor sociale de sănătate (CASS).

Acestea se calculează în funcție de următoarele plafoane:

  • 6 salarii minime brute pe țară;
  • 12 salarii minime brute pe țară;
  • 24 salarii minime brute pe țară.

Prin urmare, înseamnă că dumneavoastră veți achita contribuția de asigurări de sănătate, calculată în funcție de plafonul pe care venitul realizat de dumneavoastră l-a depășit.

Venitul de 12 salarii minime brute pe țară ajunge în anul 2024 la suma de 39.600 de lei.  Dacă, de exemplu, venitul realizat din tranzacții cu criptomonede ar fi de 43.500 de lei atunci vă încadrați în plafonul de 12 salarii minim brute și suma datorată ar fi de 3.960 de lei.

Operațiuni care sunt scutite de taxe

O veste bună este că nu toate tranzacțiile de criptomonede sunt impozitate. Tranzacțiile pentru care legea fiscală nu impune plata unui impozit sunt:

  • Cumpărarea de criptoactive cu lei sau euro;
  • Deținerea de criptoactive;
  • Transferul de criptoactive dintr-un portofel personal în altul.

În legătură cu donațiile de criptomonede se impune următoarea precizare. În legislația românească nu este reglementat un impozit pentru donații, decât în legătură cu donația imobilelor și atunci numai în cazuri specifice. Astfel, noi credem că donațiile pot fi scutite de impozit, deși Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) nu a confirmat acest lucru.

Declarație ANAF Criptomonede

După ce ați reușit să calculați impozitul pe venitul realizat și contribuțiile sociale de sănătate trebuie să vedem cum le declarăm pe acestea la Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF).

Criptomonedele se declară prin „Declarația unică” (formularul 212). Declarația trebuie să conțină veniturile realizate în anul precedent și cele estimate pentru anul în curs. Termenul limită pentru depunerea declarației unice și a plății este 25 mai a anului următor obținerii venitului. La acest termen trebuie plătite impozitele pentru sumele realizate în anul precedent, dar nu și cele estimate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....