Tranzacțiile imobiliare au înregistrat o creștere de aproximativ 19%.

Un raport recent publicat de compania de consultanță imobiliară Colliers indică o creștere semnificativă a activității pe piața rezidențială din România în primul trimestru al anului curent, anunță CECCAR Business Magazine. 

casa de vânzare

Capitala țării a înregistrat o expansiune de 18% în numărul de tranzacții cu apartamente, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în timp ce restul regiunilor au experimentat o creștere și mai accentuată, de 19%.

Experții din domeniul imobiliar anticipează că aspirațiile românilor de a achiziționa o proprietate în următoarele 12 luni vor atinge cote similare cu cele observate în perioada de vârf 2006-2008. Acest fenomen se manifestă în ciuda faptului că piața locuințelor a devenit mai puțin accesibilă, în special pentru cei dependenți de finanțare bancară, și în pofida unei diminuări generale a volumului de tranzacții.

Analiza Colliers oferă o perspectivă istorică detaliată asupra evoluției pieței imobiliare românești:

„Între 2006 și 2008, România a trecut printr-un boom imobiliar. Aderarea la Uniunea Europeană în 2007 a adus un influx mare de capital și investiții, stimulând piața imobiliară. Băncile ofereau atunci credite ipotecare cu dobânzi mici și condiții avantajoase, făcând finanțarea mai accesibilă pentru mulți cumpărători. De asemenea, creșterea rapidă a PIB-ului a crescut încrederea consumatorilor, ceea ce a dus la o cerere mai mare de locuințe. După 2008, criza financiară globală a afectat puternic piața imobiliară din România. Colapsul pieței financiare a provocat o recesiune economică severă, care a redus intenția de cumpărare a locuințelor. Economia României a înregistrat o scădere semnificativă, iar rata șomajului a crescut, diminuând puterea de cumpărare și interesul pentru achizițiile imobiliare. În plus, băncile au devenit mult mai stricte în acordarea creditelor, limitând astfel accesul la finanțare pentru potențialii cumpărători.”

Perioada 2011-2014 a fost marcată de o intenție redusă de achiziție a locuințelor, situată sub media istorică. Însă, între 2013 și 2017, creșterea constantă a PIB-ului României a condus la o revigorare a încrederii consumatorilor și a stimulat interesul pentru achiziționarea de proprietăți.

„Programele guvernamentale, precum «Prima Casă», au ajutat tinerii și pe cei care cumpărau prima locuință să obțină credite mai ușor. Dobânzile scăzute au făcut creditele ipotecare mai accesibile, stimulând piața imobiliară. Între 2017 și 2020, piața imobiliară din România a fost foarte activă, cu creșteri rapide și scăderi temporare, influențate de diverse evenimente economice, politici temporare și schimbări legislative. Pandemia COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra economiei și pieței imobiliare. Inițial, incertitudinea cauzată de pandemie a redus interesul pentru cumpărarea de locuințe, dar ulterior a urmat o revenire puternică datorită politicilor de stimulare economică. Distanțarea socială și munca de acasă au schimbat prioritățile consumatorilor, crescând cererea pentru locuințe mai mari sau în zone mai puțin aglomerate. Această creștere a cererii, combinată cu oferta limitată, a dus la creșterea prețurilor locuințelor”, mai explică specialiștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

Valoare reziduală

Ce înseamnă valoarea reziduală? Valoarea reziduală reprezintă suma de bani pe care un client care...