Topul zonelor cu chirii de peste 1.000 euro/lună. Cine se află în fruntea listei?

Situația pe piața închirierilor imobiliare se aglomerează rapid, pe măsură ce se apropie perioada de maximă activitate. Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, prețurile chiriilor au înregistrat o creștere. Aceste creșteri sunt anticipate să continue având în vedere că se apropie începerea noului an academic. Acest context generează o competiție acerbă pentru cele mai avantajoase proprietăți disponibile pe piață, atât din punct de vedere al amplasamentului, cât și al dotărilor și mobilierului, într-un sector caracterizat printr-o ofertă restrânsă, informează Bursa.ro.

Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro, a declarat: „Piaţa chiriilor se confruntă cu o creştere semnificativă a cererii, generată de fluxul mare de studenţi care îşi caută o locuinţă. Odată cu începutul noului an universitar, cererea depăşeşte oferta, ducând la o competiţie ridicată pentru găsirea unei chirii accesibile şi bine poziţionate. În această perioadă preţurile pot fi cu până la 20% mai ridicate. Cele mai căutate apartamente sunt cele de tip studio şi unităţile cu două camere. Apartamentele noi prezintă un interes mai ridicat, dar contează foarte mult şi zona şi apropierea faţă facultăţi, în special în centrele universitare”.

Imobiliare.ro a efectuat o analiză detaliată a pieței închirierilor de apartamente în șase centre universitare majore din România: București, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Constanța și Iași. Principalele concluzii ale acestei analize sunt:

În patru zone distincte din România, valoarea medie lunară a chiriei pentru un apartament atinge sau depășește pragul de 1.000 de euro. Conform așteptărilor, trei dintre aceste zone sunt localizate în capitala țării. Surprinzător, Brașovul se alătură acestei liste selective, surclasând Cluj-Napoca. Zona cea mai costisitoare din perspectiva chiriilor în Brașov este identificată ca fiind Calea Poienii.

În prima jumătate a lunii august, tarifele pentru închirieri au rămas în mare parte neschimbate comparativ cu cele practicate în luna iulie. Totuși, se pot observa unele majorări punctuale în anumite zone din București, Cluj-Napoca și Brașov.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, se înregistrează o creștere generalizată a chiriilor. De atunci, proprietarii au majorat sumele solicitate pentru garsoniere cu procente cuprinse între 7% și 14% în marile centre urbane. În cazul apartamentelor cu două camere, creșterea a atins un maxim de 16%. Pentru apartamentele cu trei camere, chiriile solicitate sunt cu 5% până la 17% mai mari decât în anul precedent.

Cu toate că Timișoara a înregistrat unele dintre cele mai semnificative creșteri ale prețurilor în ultimul an pentru toate categoriile de apartamente, acest oraș rămâne cea mai accesibilă opțiune pentru cei care preferă închirierea în detrimentul achiziției.

În Constanța, zona Tomis Nord-Badea Cârțan se remarcă prin faptul că atrage cel mai mare număr de potențiali chiriași, beneficiind totodată de cea mai diversificată ofertă de proprietăți disponibile pentru închiriere.

În majoritatea cartierelor din Iași, bugetul mediu necesar pentru închirierea unui apartament se menține sub pragul de 400 de euro lunar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...