Tensiunile din Orientul Mijlociu provoacă o creștere de peste 3% a prețului petrolului

Tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu au generat o creștere a prețurilor petrolului. În cea de-a cincea zi consecutivă de apreciere, cotațiile au înregistrat o majorare de peste 3%, reflectând îngrijorările legate de potențialele perturbări în aprovizionarea cu țiței, informează Digi24.ro.

La bursa ICE Futures, barilul de petrol Brent din Marea Nordului a atins valoarea de 82,30 dolari, marcând o creștere de 2,64 dolari. Simultan, pe piața New York Mercantile Exchange (Nymex), prețul barilului de petrol „light sweet crude” a urcat cu 3,22 dolari, ajungând la 80,06 dolari.

Anticipările Statelor Unite privind un posibil atac al Iranului asupra Israelului în zilele următoare au amplificat tensiunile. În paralel, indicatorii economici sugerează o posibilă diminuare a cererii, determinând Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) să-și revizuiască în jos estimările privind creșterea cererii globale de petrol pentru anul 2024.

Conform celui mai recent raport lunar al OPEC, se preconizează o creștere a cererii globale de petrol cu 2,11 milioane de barili pe zi (bpd) în 2024, în scădere față de prognoza anterioară de 2,25 milioane bpd. Pentru 2025, estimările au fost ajustate la 1,78 milioane bpd, comparativ cu 1,85 milioane bpd în evaluarea precedentă.

Conform sursei citate, John Kilduff, reprezentant al companiei Again Capital LLC, a comentat: „Piețele sunt din ce în ce mai îngrijorate de extinderea conflictului din Orientul Mijlociu, ceea ce ar putea determina Israelul să vizeze petrolul iranian, fiind afectată și producția de țiței a altor state din zonă, inclusiv Irak”.

Tony Sycamore, analist la IG, a adăugat: „Prețul este susținut de datele economice peste așteptări din SUA, care au atenuat temerile privind o recesiune în SUA”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...