Specialiștii arată că salariile în Germania vor crește cu 5,6% până la sfârșitul anului 2024

Economia germană se confruntă cu o creștere salarială fără precedent în ultimele două decenii și jumătate, fenomen care determină economiștii să reevalueze perspectivele politicii monetare în Zona Euro.

Conform proiecțiilor, remunerațiile în Germania vor înregistra o majorare medie de 5,6% până la finele anului curent, reprezentând cel mai accelerat ritm de creștere în termeni reali de la debutul mileniului, informează Biziday.

Această evoluție trezește în rândul numeroșilor analiști economici amintiri ale spiralei inflaționiste din perioada anilor ’70, punând sub semnul întrebării planurile Băncii Centrale Europene de a reduce rata dobânzii de referință în luna septembrie.

Cu toate acestea, instituția monetară europeană a manifestat o atitudine relativ calmă față de aceste creșteri salariale anticipate, probabil „din convingerea că angajații încă recuperează după ce puterea lor de cumpărare a fost erodată de inflație. (…) Chiar și cu această creștere salarială de 5,6% din 2024, doar jumătate din pierderea reală a angajaților germani, între 2021 și 2023, vor fi fost compensate”.

Christine Lagarde, în calitatea sa de președinte al BCE, anticipează o decelerare semnificativă a ritmului de creștere a salariilor în anii următori. Această perspectivă sugerează că banca centrală va persista în intenția de a reduce rata dobânzii, probabil cu 25 de puncte de bază, de la nivelul actual de 3,75% la 3,5%. Este de menționat că în luna iunie, BCE a operat deja o reducere similară a dobânzii de referință.

O analiză aprofundată a situației relevă faptul că companiile europene au profitat de conjunctura caracterizată de costuri ridicate și de revenirea cererii post-pandemie pentru a-și majora atât prețurile, cât și marjele de profit.

În prezent, într-un context în care creșterea prețurilor s-a moderat la aproximativ 2%, se observă o tendință de comprimare a marjelor de profit. Simultan, rata scăzută a șomajului exercită o presiune ascendentă asupra salariilor, punând companiile într-o poziție dificilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...