Un seminar dedicat combaterii licitațiilor trucate în domeniul achizițiilor publice a avut loc recent la București, reunit sub egida unui proiect european. Evenimentul s-a desfășurat cu participarea autorităților de concurență din mai multe țări europene, inclusiv Austria, Bulgaria, Croația, Cipru și Grecia.
În cadrul seminarului, specialiști ai Direcției Generale pentru Concurență (DG COMP) și ai Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), alături de reprezentanți ai autorităților de concurență din Uniunea Europeană, au discutat despre îmbunătățirea conformității și concurenței în atribuirea contractelor publice.
S-au dezbătut comportamentele care pot sugera practici anticoncurențiale în cadrul licitațiilor publice, măsurile preventive necesare și instrumentele folosite pentru detectarea acestora. De asemenea, discuțiile au vizat programele de conformitate cu reglementările actuale și diseminarea normelor privind concurența.
Un alt punct important al agendei a fost excluderea companiilor implicate în carteluri de la participarea la licitații publice ca o măsură esențială pentru protejarea pieței competitive.
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin Direcția Generală pentru Reforme Structurale (DG REFORM) și este implementat cu asistența OCDE. Scopul principal al acestuia este să sprijine prevenirea și detectarea fraudelor legate de licitații prin creșterea conformării cu legislația specifică domeniului concurenței și promovării unor practici mai bune în contractele publice.