România în zona euro? Cât spun experții că mai avem de așteptat

Membrii Asociației CFA România, specializați în analiza financiară, au oferit estimări privind momentul în care țara noastră ar putea adopta moneda unică europeană. Conform previziunilor lor, acest eveniment ar putea avea loc într-un interval cuprins între un minimum de 5 ani și un maximum de 20 de ani, cu o medie a anticipărilor situată la aproximativ 11 ani, informează ZF 24.

Aceste prognoze au fost colectate în cadrul unei cercetări de opinie desfășurate pe parcursul lunii iulie. Este de menționat că în cadrul sondajului a fost înregistrată și o opinie divergentă, care susține că România nu va deveni parte a zonei euro, aceasta fiind exclusă din calculul mediei anticipațiilor.

În prezent, uniunea monetară europeană cuprinde 20 de state membre ale Uniunii Europene. Acestea sunt: Austria, Belgia, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania. În plus, patru state europene de dimensiuni reduse – Andorra, Monaco, San Marino și Vatican – au încheiat acorduri monetare care le permit să utilizeze euro ca monedă oficială.

Investigația de opinie menționată face parte dintr-o serie de sondaje periodice realizate de Asociația CFA România de peste un deceniu. Scopul acestor cercetări este de a evalua perspectivele economice ale României pe termen scurt, respectiv pentru următoarele 12 luni. Chestionarul este distribuit în ultima săptămână a fiecărei luni, iar respondenții sunt recrutați dintre membrii asociației și candidații care se pregătesc pentru nivelurile avansate ale certificării CFA.

Pe lângă întrebările destinate calculării Indicatorului de Încredere Macroeconomică, cercetarea include și solicitări de prognoze referitoare la rata inflației, evoluția dobânzilor, cursul de schimb leu-euro, performanța indicelui bursier BET și condițiile economice globale, toate pentru un orizont de un an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...