Modelul de leasing pentru mașini electrice se confruntă cu dificultăți în Europa

Piața vehiculelor electrice din Europa se confruntă în prezent cu anumite dificultăți. Modelul de leasing, care a fost un catalizator pentru expansiunea sectorului, întâmpină obstacole. În ultimii trei ani, companiile de leasing au fost nevoite să majoreze costurile, ca urmare a deprecierii accelerate a valorii de revânzare a autovehiculelor electrice, informează Reuters citat de BiziDay.

Unele firme din industrie au exprimat rezerve serioase față de continuarea ofertei de mașini electrice, în cazul în care autoritățile de reglementare vor impune o tranziție accelerată către aceste vehicule în contextul actual al pieței. Tim Albertsen, CEO-ul Ayvens, o companie de anvergură în domeniu, a avertizat asupra posibilității retragerii investitorilor în fața unor presiuni excesive din partea autorităților.

Mecanismul de calcul al costurilor de leasing ia în considerare deprecierea estimată a vehiculului pe o perioadă tipică de trei ani, bazându-se pe previziuni ale prețurilor de revânzare. Dacă valoarea reală a mașinii second-hand se situează sub aceste estimări la finalul contractului, companiile de leasing se confruntă cu pierderi financiare.

Diverse factori au contribuit la scăderea prețurilor mașinilor electrice second-hand, inclusiv reducerile aplicate de producători la modelele noi, concurența crescută din partea constructorilor chinezi, și incertitudinile legate de longevitatea bateriilor și infrastructura de încărcare. Comparativ cu vârful atins în octombrie 2022, prețurile au înregistrat o scădere semnificativă pe piața europeană.

În Germania, valoarea de revânzare a vehiculelor electrice a scăzut cu 24% față de 2019, în timp ce în Marea Britanie declinul a atins 30%. Contrastant, automobilele cu motoare termice au cunoscut o apreciere de aproximativ 15% pe ambele piețe. Un reprezentant al unei firme londoneze a remarcat o deschidere crescută a consumatorilor față de mașinile electrice la mâna a doua, cu condiția unor prețuri mai accesibile.

Conform datelor furnizate de think tank-ul german Center Automotive Research (CAR), rata lunară de leasing pentru o mașină electrică în valoare de 45.000 de euro a crescut de la 284 de euro în august 2021 la 621 de euro în prezent. În același timp, rata pentru un vehicul cu motor termic a rămas relativ stabilă, crescând ușor de la 473 la 468 de euro lunar.

Statistica indică o scădere cu 16% a vânzărilor de vehicule electrice în Germania în prima jumătate a anului curent, în urma eliminării subvențiilor guvernamentale în decembrie 2023. La nivelul Uniunii Europene, cota de piață a mașinilor electrice noi a scăzut la 14% în primele șase luni ale anului.

Companiile de leasing au o pondere crescută pe piața auto europeană, gestionând 60% din totalul mașinilor noi, indiferent de tipul de propulsie, conform estimărilor firmei de cercetare Dataforce. Pentru vehiculele electrice, această proporție atinge 80%.

Marile companii de leasing au raportat pierderi semnificative. Hertz a înregistrat deprecieri de 150 de milioane de dolari pentru flota sa de 20.000 de mașini electrice, în timp ce Sixt a raportat venituri cu 44 de milioane de dolari mai mici în 2023. Arval, subsidiară a BNP Paribas, a menționat că pierderile sale sunt limitate datorită ponderii reduse a vehiculelor electrice în portofoliul său.

Unii producători auto au oferit compensații companiilor de leasing, cu scopul de a menține accesibilitatea ofertelor. Cu toate acestea, reprezentanți ai industriei susțin că riscurile rămân semnificative, justificând astfel creșterea prețurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...