Ministerul Energiei a anunțat astăzi lansarea în consultare publică a programului „Urban Up”, destinat asociațiilor de proprietari din întreaga țară. Acest program va permite accesarea unei finanțări totale de 150 milioane de lei pentru implementarea soluțiilor de tip comunitate energetică.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat că acest pas concret vine să ilustreze importanța și impactul pozitiv pe care îl pot avea comunitățile energetice asupra vieții cetățenilor, mai ales în marile orașe. „Am mai spus, în ultimele luni, despre comunitățile energetice și proiectul de lege pe care să îl promovez în Parlament pe acest subiect. Astăzi, am făcut ceva foarte concret pentru a vă oferi un exemplu clar despre ce sunt aceste comunități energetice și cum existența lor poate schimba viața fiecăruia dintre noi”, a afirmat ministrul.
În aceeași zi, Ministerul Energiei împreună cu PPC Energie au lansat un proiect pilot într-un bloc din cartierul Drumul Taberei din sectorul 6 al Capitalei. Proiectul testează o instalație fotovoltaică cu o capacitate de 10 kWp și baterii de 5 kWh capabilă să producă până la 12 MWh anual pentru consum comun (lifturi, iluminatul scării), reducând astfel facturile locatarilor și emisiile CO2 cu peste 3600 kg/an.
Ministru Burduja subliniază că asemenea proiecte pilot sunt esențiale pentru demonstrarea utilității conceptului: „Comunitățile energetice sunt un concept care funcționează bine în alte state. Este o soluție simplă pentru reducerea facturilor.”
Pentru detalii suplimentare privind proiectele legislative propuse sau implicările financiare ale acestor inițiative se poate consulta site-ul oficial al Ministerului Energiei: Proiecte legislative.
Sursa informației este pagina oficială Facebook: MinisteruluiEnergiei.