Guvernul subliniază importanța investițiilor în energia verde și capacitățile de stocare după vizita la Prime Batteries Technologies

Membrii Guvernului României au efectuat o vizită la o companie autohtonă de producție a bateriilor, subliniind importanța strategică a investițiilor în sectorul energetic verde.

Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, însoțit de Alina Jalea, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, au inspectat facilitățile companiei Prime Batteries Technologies.

Această Companie cu capital preponderent românesc, se distinge ca unicul producător specializat de baterii pentru aplicații industriale și stocare energetică din Europa, situându-se printre cei cinci mari fabricanți de baterii Litiu-Ion de pe continent.

Conform comunicatului guvernamental citat de News.ro: „Având capital majoritar românesc, compania deține singura fabrică de baterii specializată din Europa pentru aplicațiile industriale și stocarea de energie și este unul dintre cei cinci producători majori europeni de baterii Litiu-Ion. Vizita a fost coordonată de Vicențiu Ciobanu, director general, administrator și acționar/membru fondator al companiei”.

Prime Batteries Technology SRL operează o unitate de producție în Cernica, cu o capacitate anuală de 0,2 GWh pentru baterii Litiu-Ion. Compania are planuri ambițioase de extindere, vizând o creștere de zece ori a capacității actuale în viitorul apropiat, urmată de o nouă expansiune de 6GWh în următorii doi ani.

„Compania proiectează, produce și comercializează baterii Litiu-Ion și pachete de baterii personalizate, din 2016. Produce sisteme de stocare pentru producția energiei electrice verzi din surse regenerabile (fotovoltaice și eoliene) și pentru mobilitate electrică (autovehicule electrice – autobuze, utilaje portuare, vehicule de agrement, mașini agricole), cât și pentru ambarcațiuni maritime”, transmite Guvernul.

Un proiect de anvergură al companiei, realizat în colaborare cu Monsson, a fost inaugurat în aprilie 2024. Este vorba despre cea mai mare capacitate de stocare din România, parte a unui complex hibrid fotovoltaic-eolian-baterii, situat în Parcul Eolian Mireasa din județul Constanța.

Unitatea de stocare are o putere instalată de 24 MWh și reprezintă prima etapă dintr-un proiect mai amplu care va totaliza 216 MWh până în 2025.

Mircea Abrudean a subliniat importanța critică a investițiilor în sectorul energetic și necesitatea accelerării acestora: „Investițiile în sectorul energetic sunt foarte importante și trebuie accelerate. Există în acest moment contracte semnate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și Fondul pentru Modernizare, cred că vorbim de peste 1,5 miliarde de euro. Nevoia de stocare este foarte mare în sistemul energetic românesc, cu atât cu cât crește ponderea de energie verde. România poate avea un viitor verde și sustenabil, iar Guvernul României face pașii necesari pentru adaptarea legislației din domeniu pentru ca investitorii străini și autohtoni să poată avea condițiile necesare dezvoltării de noi capacități de producție a energiei solare și eoliene, dar și a capacităților de stocare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...