Guvernul deschide noi căi de finanțare pentru proiectele strategice ale României

Guvernul României a elaborat un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență nr. 64/2007 privind datoria publică. Propunerea legislativă vizează diversificarea instrumentelor de finanțare pentru proiecte strategice naționale, cu accent pe domeniul apărării și securității.

Modificările propuse permit accesarea de fonduri prin mecanismul Foreign Military Financing (FMF), oferit de Guvernul Statelor Unite ale Americii. Acest instrument de finanțare ar urma să fie încorporat în categoria datoriei publice guvernamentale.

Proiectul introduce o nouă literă la art. 4, alin. (1)din OUG 64/2007, care prevede: „(1) Guvernul este autorizat să angajeze în numele şi în contul statului obligaţii de natura datoriei publice guvernamentale numai prin Ministerul Economiei şi Finanţelor, în următoarele scopuri: […] i) finanțarea unor contracte/ acorduri de achiziții/ proiecte de interes strategic național, inclusiv de apărare și securitate națională, prin utilizarea unor mecanisme de finanțare și/sau garantare oferite de către Guverne și/sau entități guvernamentale care reprezintă Guvernele altor țări”.

La art. 4 se adaugă 5 alineate care stabilesc cadrul legal pentru derularea finanțărilor destinate proiectelor strategice naționale, inclusiv cele de apărare și securitate. Acestea detaliază procesul de implementare a împrumuturilor sau garanțiilor oferite de guverne străine.

Conform noilor modificări, art. 4 alin. (6^2) va avea următorul conținut „Documentele juridice menționate la (6^1) se aprobă prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Finanțelor, în calitate de unic administrator al datoriei publice guvernamentale împreună cu autoritățile administrației publice centrale în a căror arie de responsabilitate se încadrează contractele/acordurile de achiziții/proiectele de interes strategic național, inclusiv de apărare și securitate națională care fac obiectul finanțării. ”

De asemena, se prevede posibilitatea subîmprumutării fondurilor către companii de stat desemnate pentru implementarea proiectelor strategice, cu respectarea normelor privind ajutorul de stat. Aceste companii pot beneficia și de garanții de stat pentru împrumuturile contractate în aceleași scopuri.

Drepturile și obligațiile companiilor de stat implicate în astfel de finanțări se stabilesc prin acte normative specifice, cu avizul prealabil al Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări. Acest mecanism asigură supravegherea utilizării fondurilor și respectarea cadrului legal în vigoare.

O altă modificare propusă de proiectul propus este posibilitatea subîmprumutării fondurilor către companii de stat sau acordării de garanții de stat pentru împrumuturi contractate de acestea, cu respectarea legislației privind ajutorul de stat. Proiectul precizează: „Finanțările contractate de Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor, în scopurile prevăzute la alin. (1) lit.i) pot fi subîmprumutate unor companii de stat, desemnate să implementeze contractele/acordurile de achiziții /proiectele de interes strategic național”.

Modificările propuse permit alocarea de sume din credite externe în bugetele ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat, pentru implementarea finanțărilor contractate în scopurile menționate.

În ceea ce privește programul de titluri de stat destinate populației, proiectul aduce modificări privind comisioanele plătite Companiei Naționale Poșta Română pentru distribuirea și plata titlurilor de stat TEZAUR. Se prevede că: „Ministerul Finanțelor este autorizat să plătească comisioane din bugetul de stat pentru efectuarea operațiunilor legate de activitatea de vânzare a titlurilor de stat pentru populație în funcție de valoarea de închidere a emisiunii şi pentru efectuarea plăților aferente acestor instrumente de datorie publică”.

Aceste modificări legislative au ca scop facilitarea implementării unor noi soluții tehnice pentru achiziția online a titlurilor de stat Tezaur, urmărind extinderea accesului la aceste instrumente financiare, inclusiv pentru cetățenii români din diaspora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...