În mijlocul unei perioade de instabilitate accentuată pe piețele financiare globale, moneda elvețiană și-a consolidat poziția de valută-refugiu, atingând cote nemaivăzute în raport cu euro în ultimul deceniu.
Paritatea dintre franc și moneda unică europeană a atins luni nivelul de 1,0856, o valoare care nu a mai fost înregistrată din ianuarie 2015. Acest moment coincide cu decizia istorică a Băncii Naționale a Elveției (SNB) de a renunța la plafonul de schimb de 1,20 franci pentru un euro, informează Profit.ro.
Aprecierea monedei elvețiene se înscrie într- o creștere care a început miercurea trecută, odată cu anunțul Rezervei Federale americane de a menține neschimbate ratele dobânzilor. De atunci, francul a câștigat aproximativ 3,5% în raport cu euro.
Contextul macroeconomic tensionat, marcat de temeri legate de o potențială recesiune în Statele Unite și de escaladarea conflictelor din Orientul Mijlociu, a determinat investitorii să se orienteze către active considerate mai sigure, precum francul elvețian.
Reprezentanții SNB au refuzat să comenteze evoluția recentă a monedei naționale sau să ofere indicii privind o eventuală intervenție pe piața valutară pentru a controla aprecierea francului.
Este de notat că, în cursul acestui an, banca centrală elvețiană a operat două reduceri ale ratelor dobânzii, motivate de îngrijorările exprimate de sectorul industrial privind impactul negativ al unui franc puternic asupra competitivității exporturilor.
Maxime Botteron, economist la UBS, a oferit o perspectivă asupra posibilelor acțiuni ale SNB: „Prin urmare, achizițiile de valută vor fi probabil limitate”. Acesta sugerează că, în cazul unor preocupări serioase legate de aprecierea excesivă a francului, SNB ar putea opta pentru o nouă reducere a ratei dobânzii, care în prezent se situează la 1,25%.