În ultimul deceniu, Federația Română de Fotbal (FRF), sub conducerea lui Răzvan Burleanu, a operat într-un vid de supraveghere fiscală. Instituțiile de control ale statului român – Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și Curtea de Conturi – nu au efectuat nicio inspecție a modului în care FRF a gestionat fondurile aflate la dispoziția acesteia, estimate la aproximativ 300 milioane de euro, informează Newsweek România.
Ministerul Finanțelor Publice a declarat: „Vă comunicăm că actele de control întocmite de Direcția Generală de Inspecție Economico-Fiscală din cadrul Ministerului Finanțelor nu sunt incluse în Lista documentelor de interes public, conform art. 5 alin (1) din Legea nr. 544/2001 publicată pe site-ul www.mfinante.gov.ro, la adresa https://mfinante.gov.ro/ro/lista-documente-de-interes-public, precum și faptul că, până la această dată, la nivelul direcției nu au fost efectuate acțiuni de control la entitatea menționată”.
ANAF a invocat confidențialitatea fiscală, susținând că: „Ca urmare a solicitării dumneavoastră înregistrată la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) sub nr. 645/2024, referitoare la rezultatele inspecțiilor fiscale efectuate de A.N.A.F. la Federația Română de Fotbal, în perioada 2014-2024, vă comunicăm că rezultatele verificărilor se află sub incidența prevederilor legale privind secretul fiscal, respectiv art. 11 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare. Aceste informații pot fi comunicate, în condițiile art. 11 alin. (3) lit d) „oricărui solicitant, cu consimţământul expres şi neechivoc al contribuabilului/plătitorului despre care au fost solicitate informaţii”.
Curtea de Conturi a justificat absența controalelor prin lipsa finanțării directe de la bugetul de stat: „Referitor la adresa trimisă Curții de Conturi a României și înregistrată sub numărul nr. 47753/05/07/2024, prin care ne solicitați rapoartele de audit și/sau control făcute de Curtea de Conturi la Federația Română de Fotbal în perioada 2014-2024, vă informăm că instituția noastră nu a efectuat misiuni de control/audit la Federația Română de Fotbal în perioada menționată, întrucât aceasta nu a beneficiat de finanțare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Tineretului și Sportului/Ministerul Sportului/Agenției Naționale pentru Sport”.
Această situație ridică semne de întrebare cu privire la statutul juridic al FRF. În timp ce federația se prezintă ca o entitate privată pentru a evita cerințele de transparență, într-un litigiu din 2018, consilierul juridic al FRF a argumentat că organizația este „asimilată unei autorități publice și, fiind unică la nivel național, este de nivel central”.
Inconsistența în definirea statutului FRF și lipsa de supraveghere financiară creează o zonă gri în care o organizație ce gestionează sume considerabile operează fără un control extern riguros.