Egipt, cumpărător de grâu românesc, valorifică oportunitatea prețurilor reduse pentru a-și asigura stocurile de cereale

Egipt își propune să valorifice scăderea prețurilor la cereale pe piața mondială pentru a-și asigura o parte semnificativă din necesarul anual într-o singură tranzacție.

În calitate de importator cu greutate de grâu la nivel global, inclusiv din România, Egiptul depinde de aceste achiziții pentru a susține programul de subvenționare a pâinii, esențial pentru aproximativ 70 de milioane din cei 105 milioane de locuitori ai săi, informează Economica.net.

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), organismul responsabil cu achizițiile strategice de grâu pentru statul egiptean, și-a anunțat intenția de a cumpăra până la 3,8 milioane de tone de grâu în cadrul licitației programate pentru săptămâna viitoare.

Această cantitate este de peste trei ori mai mare decât volumul obișnuit achiziționat de Egipt într-o singură tranzacție, care se situează de regulă sub un milion de tone. În plus, perioada de livrare stipulată în licitație este extinsă față de standardul obișnuit.

Ahmed Kouchouk, ministrul egiptean de Finanțe, a declarat: „Există o scădere pe piața globală și pe piața mondială a materiilor prime. Avem șansa să cumpărăm ceea ce avem nevoie din aceste mărfuri datorită actualei situații de pe piața globală”.

Conform estimărilor Departamentului american al Agriculturii (USDA), Egiptul ar urma să importe în total 12 milioane de tone de grâu în sezonul 2024/2025.

În ciuda perspectivelor nefavorabile din Franța și a producției reduse din Rusia, prețul grâului la Bursa de cereale din Chicago, care stabilește cotațiile de referință la nivel mondial, se menține aproape de minimul ultimilor patru ani.

Această situație este atribuită volumului semnificativ de livrări din Statele Unite. La bursa din Paris, cotațiile futures pentru grâu au atins un maxim anual în mai, din cauza condițiilor meteorologice, însă de atunci au urmat o traiectorie descendentă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...