Cea mai mare tranzacție M&A din 2024. Regina Maria, evaluată în jurul sumei de 2 miliarde de euro

MidEuropa, un fond de investiții notoriu, a inițiat procedura de vânzare a rețelei de sănătate Regina Maria, una dintre cele mai cunoscute din domeniul serviciilor medicale private din România. Obiectivul financiar al acestei tranzacții se situează între 1 și 1,2 miliarde de euro, sumă ce acoperă și pasivele companiei, informează zf.ro.

Valoarea totală a tranzacției, care include și datoriile estimate la aproximativ 500 milioane de euro, va fi achitată integral de către potențialul cumpărător. Vânzătorul va încasa diferența rămasă după deducerea obligațiilor financiare.

Pentru a oferi un termen de comparație, Medlife, liderul actual al pieței de servicii medicale private și entitate listată la Bursa de Valori București, are o valoare de piață (fără includerea datoriilor) de 3,13 miliarde lei, echivalentul a 630 milioane euro, cu un volum de afaceri de 2,2 miliarde lei în exercițiul financiar precedent.

Regina Maria ocupă poziția secundă în ierarhia furnizorilor de servicii medicale private, realizând o cifră de afaceri agregată de 1,9 miliarde lei în anul 2023, conform datelor prezentate în anuarul ZF Cei mai mari jucători din economie.

Această potențială tranzacție se prefigurează a fi cea mai semnificativă operațiune de fuziuni și achiziții pe piața locală în anul curent, sub rezerva finalizării acesteia până la finalul anului 2024. În cadrul acestei afaceri, MidEuropa beneficiază de expertiza consultanților de la Citi și de la banca de investiții Rothschild.

MidEuropa a încercat anterior să se retragă din această investiție în urmă cu aproximativ trei ani, însă, nereușind să obțină valoarea dorită, fondul a optat pentru o soluție internă, achiziționând compania cu resurse provenite dintr-un alt fond propriu.

Această strategie, denumită tranzacție secundară, reprezintă o premieră pe piața românească, deși este o practică uzuală în spațiul european și nord-american.

Compania românească a atras atenția mai multor potențiali investitori strategici, originari din diverse țări, printre care se numără Turcia, Italia și Marea Britanie. Organizarea unei licitații competitive ar putea optimiza rezultatul financiar pentru vânzător.

Un expert din domeniu a remarcat: „Mulți ochi sunt acum ațintiți asupra României, e un moment bun pentru vânzare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...