BNR reduce dobânda de referință la 6,5%, a doua scădere consecutivă în două luni

În cadrul întrunirii de pe 7 august 2024, conducerea Băncii Naționale a României a luat decizia de a diminua rata dobânzii cheie cu un sfert de punct procentual, ajungând la 6,5% pe an, măsură ce va intra în vigoare începând cu data de 8 august 2024.

Această acțiune marchează a doua reducere consecutivă a dobânzii de referință în ultimele două luni, informează Biziday.

Concomitent, BNR a optat pentru ajustarea în jos a ratelor dobânzilor aferente facilităților permanente. Astfel, rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) a fost redusă la 7,5% pe an, în timp ce rata dobânzii la facilitatea de depozit a fost stabilită la 5,5% pe an.

În ceea ce privește ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit, acestea au fost menținute la nivelurile curente.

Justificarea acestei decizii se bazează pe prognosticul îmbunătățit al evoluției inflației în viitorul apropiat. BNR afirmă: „Prognoza actualizată relevă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflației pe o traiectorie mai joasă decât cea evidențiată în proiecția precedentă, mai cu seamă pe orizontul apropiat de timp. Astfel, rata anuală a inflației este așteptată să coboare la finele anului curent și în trimestrul I 2025 la valori semnificativ inferioare celor previzionate anterior, iar după o creștere temporară în trimestrul II 2025 să revină și să se mențină până la capătul orizontului proiecției ușor sub limita de sus a intervalului țintei”.

Cu toate acestea, BNR subliniază existența unor „incertitudini și riscuri mari” legate de politicile fiscale, menționând aspecte precum „execuția bugetară din primele șase luni ale anului, dinamica salariilor din sectorul public și impactul integral al noii legi a pensiilor”.

În plus, banca centrală atrage atenția asupra incertitudinilor semnificative asociate evoluției prețurilor energiei și alimentelor, influențate de modificările legislative și de seceta prelungită din acest an, precum și de posibilele fluctuații ale cotației țițeiului în contextul tensiunilor geopolitice actuale.

Această decizie vine la o lună după ce BNR a efectuat prima reducere a dobânzii de referință din ultimii trei ani, marcând o schimbare semnificativă în politica monetară a băncii centrale.

Citește mai multe despre deficit bugetar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...