BERD: noul acționar minoritar la AROBS, în cadrul celei mai semnificative majorări de capital a unei companii tech listată la BVB

BERD, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare devine acționar minoritar la AROBS Transilvania Software, companie care a dus la bun sfârșit cea mai amplă operațiune de majorare a capitalului social pentru o companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București (BVB), informează profit.ro.

Grupul a reușit să atragă fonduri în valoare de 28,7 milioane de euro printr-un proces desfășurat în două etape – prima, în care acționarii existenți au subscris pe baza drepturilor de preferință, și a doua, în care noi investitori instituționali, atât locali, cât și internaționali, au participat în cadrul unui plasament privat. Prețul final per acțiune a fost stabilit la 0,82 lei pentru ambele etape.

Datorită interesului manifestat de investitorii instituționali în cadrul plasamentului privat, oferta a fost suplimentată cu acțiuni existente. Prin urmare, pe parcursul întregii oferte, au fost tranzacționate un total de 174.258.721 de acțiuni noi, la care s-au adăugat 56.546.000 de acțiuni existente puse în vânzare de către acționarul majoritar, Voicu Oprean, atât direct, cât și prin intermediul Cabrio Investments. Această suplimentare a ofertei cu acțiuni existente a avut ca scop și creșterea free-float-ului companiei.

Majorarea de capital a AROBS a atras participarea a 8 investitori instituționali din țară și din străinătate, care au subscris peste 96% din acțiunile oferite în cadrul operațiunii. Astfel, tranzacția finalizată astăzi reprezintă cea mai amplă majorare de capital pentru o companie publică din sectorul IT și prima majorare de capital a unei companii din această industrie în care majoritatea semnificativă a capitalului a fost subscrisă de investitori instituționali.

În urma acestei tranzacții, Voicu Oprean deține în mod direct 50,6329% din capitalul social al companiei.

Fondurile atrase vor fi utilizate pentru a susține strategia de creștere a AROBS prin achiziții de noi companii și dezvoltare organică. Sumele obținute prin majorarea de capital, alături de alte surse potențiale de finanțare, vor fi direcționate către dezvoltarea și consolidarea grupului.

În prezent, AROBS analizează mai multe ținte potențiale de achiziție, cu o cifră de afaceri agregată de aproximativ 18,4 milioane de euro și o marjă EBITDA estimată pentru 2023 similară cu cea a grupului. Companiile vizate activează în domenii precum servicii software, produse software de management al flotelor și soluții de business, iar zonele geografice de interes sunt România, Germania, Austria, Elveția, Turcia, Marea Britanie și Serbia.

Aceasta a fost cea de-a doua majorare a capitalului social efectuată de AROBS la Bursa de Valori București și prima după transferul acțiunilor sale pe Piața Principală în data de 25 septembrie 2023. Primul plasament privat, din octombrie 2021, a fost de aproximativ 15 milioane de euro și a atras, în foarte mare majoritate, investitori de retail. În urma atragerii de capital din 2021, AROBS a efectuat 10 achiziții, până la data curentă.

 „Suntem încântați de succesul acestei majorări de capital, care ne permite să continuăm strategia noastră ambițioasă de creștere, prin M&A și prin expansiune internațională. Interesul ridicat din partea investitorilor instituționali demonstrează încrederea acestora în viziunea și capacitatea noastră de a dezvolta și consolida poziția AROBS pe piețele globale. Sectorul în care activăm, IT&C, joacă un rol crucial în transformarea și modernizarea industriilor la nivel global și cred cu tărie că AROBS este bine poziționată să facă parte din această schimbare. Astfel, fondurile atrase vor contribui la derularea în continuare a investițiilor noastre în cercetare și dezvoltare, prin care vizăm introducerea în piață de soluții inovatoare care să îmbunătățească eficiența și să stimuleze creșterea afacerilor. Echipele noastre sunt pregătite să valorifice oportunitățile oferite de capital.” a transmis Voicu Oprean, fondator și CEO al AROBS, conform sursei citate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...