Un certificat de acționar reprezintă un document oficial emis de o societate comercială, care atestă dreptul de proprietate al titularului asupra unui număr specific de acțiuni în cadrul respectivei societăți. Acest document legal servește ca dovadă tangibilă a participației acționarului în capitalul social al companiei și conferă titularului drepturi și obligații specifice în conformitate cu statutul societății și legislația în vigoare. Elementele esențiale ale unui certificat de acționar includ:
- denumirea și datele de identificare ale societății emitente;
- numele și datele de identificare ale acționarului;
- numărul și clasa acțiunilor deținute;
- valoarea nominală a acțiunilor;
- data emiterii certificatului;
- numărul de serie unic al certificatului;
- semnăturile autorizate ale reprezentanților societății;
Cu privire la achiziționarea certificatelor de acționar, trebuie menționat că certificatele de acționar în sine nu se vând direct, acestea fiind documente emise de o companie pentru a atesta proprietatea asupra acțiunilor deja achiziționate. Astfel, ceea ce se vând sunt acțiunile, iar nu certificatele de acționar.
Există diverse moduri prin intermediul cărora cel interesat poate achiziționa acțiuni, și pe cale de consecință un certificat de acționar. Principala modalitate de achiziționare a acțiunilor se realizează intermediul brokerilor și platformelor de tranzacționare online. Firme de brokeraj cu prezență fizică oferă consiliere personalizată și servicii complete, pentru acest motiv însă putând avea comisioane mai mari, dar și expertiză suplimentară. Platformele de tranzacționare, cum sunt, eToro, XTB sau Trading 212 oferă acces rapid și comisioane reduse și sunt potrivite pentru investitori individuali care preferă să gestioneze singuri investițiile.
O altă modalitate de achiziționare a acțiunilor o constituie cumpărarea direct de la companie (Direct Stock Purchase Plans – DSPP). Există unele companii permit cumpărarea de acțiuni direct de la acestea, adesea fără comisioane sau cu comisioane reduse. Această modalitate conferă posibilitate de a reinvesti dividendele, multe DSPP-uri oferind reinvestirea automată a dividendelor, precum și posibilitatea de a cumpăra fracțiuni de acțiuni. Mai mult, există și opțiunea de a seta achiziții automate periodice. Dezavantajul major al acestei modalități reprezintă faptul că este limitată doar la anumite companii.
Bursele de valori reprezintă un alt loc unde investitorii pot achiziționa acțiuni. Acestea sunt instituții financiare reglementate, unde acțiunile diferitelor companii sunt listate și tranzacționate. Investitorii pot cumpăra și vinde acțiuni direct de pe bursele de valori, având acces la o varietate de instrumente și opțiuni de tranzacționare.
De asemenea, achiziționarea acțiunilor se poate realiza și prin intermediul fondurilor de investiții și al fondurilor tranzacționate la bursă (ETF-uri). Fondurile mutuale și ETF-urile sunt vehicule de investiții care colectează fonduri de la mulți investitori pentru a cumpăra un portofoliu diversificat de acțiuni și alte active. În cazul fondului mutual, investitorul cumpără unități ale fondului la prețul net al activului (NAV), calculat la sfârșitul zilei de tranzacționare, pe când EFT-ul este tranzacționat la bursă ca o acțiune cu prețuri care fluctuează în timpul zilei. În ipoteza fondurilor mutuale, acțiunile se cumpără prin intermediul unei societăți de administrare a investițiilor sau a unui broker, iar în ipoteza EFT-urilor prin orice cont de tranzacționare la bursă. Avantajul major al acestor modalități o constituie diversificarea instantanee (o singură achiziție oferă expunere la multiple acțiuni) și managementul profesionist, fondurile fiind gestionate de experți în investiții.
Suplimentar, cumpărarea acțiunilor se poate realiza și prin modalități mai puțin cunoscute. O asemenea modalitate este reprezentată de planurile de pensii. În acest sens, în România pot fi folosite fondurile de pensii private (Pilonul II și III de pensii). În acest caz administratorii investesc o parte din aceste fonduri în acțiuni, conform reglementărilor în domeniu. Un alt mod de achiziționare de acțiuni îl constituie deținerea conturilor de economii cu componentă de investiții. Astfel, unele bănci oferă conturi de economii care permit investiții parțiale în acțiuni sau fonduri, cei interesați putând combina siguranța depozitelor cu potențialul de creștere al investițiilor în acțiuni.
Nu în ultimul rând, acțiunile pot fi achiziționate și prin oferte publice inițiale (IPO). IPO reprezintă procesul prin care o companie privată își oferă acțiunile publicului pentru prima dată. În acest scop, compania anunță intenția de a deveni publică și stabilește un preț inițial pentru acțiuni, iar investitorii pot subscrie pentru a cumpăra acțiuni la acest preț inițial. Pentru a participa la această modalitate de achiziționare a acțiunilor, persoanele interesate trebuie să contacteze un broker care participă la IPO și să exprime interesul de a cumpăra, respectiv numărul de acțiuni dorit. După IPO acțiunile încep să fie tranzacționate pe piața secundară (bursă), iar prețul poate fluctua semnificativ în funcție de cerere și ofertă.
În concluzie, cei interesați în achiziționarea acțiunilor au la dispoziție o paletă largă de opțiuni. În orice caz, important de reținut este că certificatele de acționar se emit numai după cumpărarea acțiunilor, nefiind posibilă vânzarea-cumpărarea certificatelor în absența tranzacționării prealabile a acțiunilor.
Citește mai multe despre IFN-uri.