Cod Swift – ce înseamnă?

Ce înseamnă cod Swift? 

Codul SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, cu traducerea Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale) reprezintă un cod de identificare a unei bănci și a țării în care aceasta este localizată, fiind format din 8 până la 11 caractere. Acest cod permite marilor companii și persoanelor fizice să realizeze în siguranță tranzacții de bani la nivel internațional. 

Caracterele care formează codul Swift sunt:

  • Codul băncii – acesta constă în 4 litere și reprezintă forma prescurtată a numelui băncii; 
  • Codul țării – este format din două litere și arată țara în care este localizată banca respectivă;
  • Codul pentru locație – format din 2 litere sau 2 cifre și indică locația principală a băncii;
  • Codul sucursalei – sunt utilizate 3 cifre, pentru a indica o ramură a băncii centrale, acesta fiind opțional. 

Deși majoritatea instituțiilor bancare utilizează codurile Swift pentru transferarea  banilor, Swift nu este o instituție bancară, ci un sistem care asigură comunicarea între aceste instituții bancare. 

În acest sens, apare următoarea întrebare firească, mai exact, când este necesar codul Swift? 

Răspunsul este unul foarte simplu, codul Swift este necesar pentru efectuarea de transferuri bancare internaționale, deci către persoane aflate în străinătate sau pentru depozite pe conturi bancare internaționale. 

Mai departe, arătăm că este de evitat confuzia între codul SWIFT și codul IBAN. Precum am menționat, Codul Swift este utilizat pentru a identifica banca în timpul tranzacției, în timp ce, codul IBAN are rolul de a identifica contul persoanei, în timpul tranzacției.

Ce este un transfer Swift?

Utilitatea Codului Swift este dată de necesitatea unei siguranțe a tranzacțiilor, mai cu seamă în contextul frecvenței transferurilor bancare online. În fiecare moment, în întreaga lume se realizează diferite transferuri de bani între persoane, o mare parte din acestea fiind transferuri internaționale. 

Transferurile procesate prin sistemul de comunicare Swift sunt considerate a fi cele mai sigure metode de a realiza tranzacțiile, iar operațiunile bancare presupun:

  • Transferuri bancare;
  • Transferuri rezultate din tranzacții interbancare – reprezintă toate transferurile care se realizează dintr-un cont în altul;
  • Gestionarea acreditivelor- este un instrument financiar, prin care o bancă se angajează să realizeze o plată unui vânzător, în urma unor servicii sau bunuri furnizate;
  • Emiterea extraselor de cont pentru persoanele care solicită aceste documente.

Timpul necesar pentru procesarea plăților Swift este, de regulă, cuprins între 2 sau 5 zile lucrătoare. Durata până la finalizarea tranzacției depinde și de fusul orar din țara în care se transferă banii, astfel că, aceasta variază și poate depăși termenul standard.  

Mai mult, în funcție de regulamentele și politicile interne ale băncii, se pot percepe taxe pentru transferurile tip Swift, a căror cuantum variază de la o instituție financiară la alta. Suplimentar, în timpul tranzitului sumelor de bani către destinatar, băncile intermediare pot aplica alte taxe de procesare. De aceea, este important să luați legătura cu angajații băncii dumneavoastră, pentru a vă pune la dispoziție toate detaliile legate de comisioanele percepute. 

Concluzionând, codul Swift este utilizat pentru tranzacțiile realizate la nivel internațional. Acest sistem este utilizat, în special în Uniunea Europeană, însă multe alte țări care nu folosesc acest sistem financiar, îl recunosc și procesează plățile care provin din acest sistem Swift.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...