Ce este un card de debit?

Cardul de debit reprezintă un instrument de plată, atașat la contul curent, care oferă persoanei care îl deține acces la banii depuși în contul său. Cu alte cuvinte, cardul de debit este instrumentul financiar care permite accesul la contul pe care îl deține o persoană.   

Având în vedere numărul mare de aparate electronice care fac posibilă plata cu un card bancar, tot mai multe persoane aleg această metodă de plată. În general, plata cu cardul oferă mai multe beneficii:

  • Oferă flexibilitate – în orice moment, clientul are posibilitatea să achite un bun/serviciu cu un card de debit, chiar dacă plata se face fizic în magazin sau online, prin intermediul unor platforme;
  • Siguranță – sistemele bancare ale băncilor sunt concepute pentru a proteja tranzacțiile care au loc (de exemplu, utilizarea unei parole, înainte de a achita);
  • Plățile se pot face direct prin intermediul telefonului, a ceasurilor inteligente etc.

După cum am menționat, majoritatea persoanelor aleg să plătească utilizând un card, iar de cele mai multe ori ei folosesc cardurile de debit, deoarece fondurile disponibile pe acest tip de card sunt fonduri aparținând deținătorului cardului, provenite din diverse surse precum: salarii, burse, alocații, pensii, etc.

În plus, cardul de debit permite debitarea directă, adică, se pot efectua retrageri de numerar în mod direct, utilizând contul bancar al persoanei care dorește să retragă banii. 

Cardurile de debit sunt ușor de obținut, de cele mai multe ori, este nevoie doar de completarea unui formular de cerere pentru contul de bancar. Cererea este eliberată de către instituția bancară la care solicitantul dorește să dețină cardul. 

Card de credit vs card de debit

Un card de credit este în principiu, un card de cumpărături care presupune acordarea unei linii de credit pe care persoana beneficiară o accesează prin intermediul cardului. 

Astfel, cardul de credit permite deținătorului să efectueze achiziții, în urma unor fonduri împrumutate de la banca care a fost emis cardul. Important de menționat în acest caz este faptul că, persoana deținătoare a unui card de credit trebuie să ramburseze suma de bani împrumutată, împreună cu dobânda aferentă, specificate în contractul emis de bancă. 

Principala diferență între un card de credit și un card de debit este reprezentată de proveniența banilor. Mai exact, acestea se deosebesc prin sursa banilor.  Astfel, dacă în cazul cardului de debit sumele de bani aparțin titularului cardului, în cazul cardului de credit acestea provin de la emitentul cardului.

O altă diferență între cele două tipuri de carduri este faptul că, persoanele care dețin carduri de credit nu pot să retragă bani de pe acestea din urmă, în timp ce cardurile de debit pot fi utilizate de către deținătorii acestora în acest scop. 

Așadar, utilitatea cardului de debit este dată de posibilitatea de a retrage numerar banii din bancomat, în timp ce cardurile de credit pun la dispoziție fonduri împrumutate de la instituțiile bancare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...