Ce bancă cumpără bani vechi?

De ce sunt valoroși banii vechi?

Banii vechi au evoluat în timp, astfel că în antichitate banii erau reprezentați de obiecte din materiale care aveau o valoare anume. Un exemplu de astfel de obiecte materiale erau monedele din aur. În prezent, sunt utilizate bancnotele fiduciare – bani care reprezintă un procedeu legal de plată, emiși de către băncile centrale. 

Banii vechi, mai exact, monedele și bancnotele vechi au o valoare sentimentală și istorică pentru colecționarii unor astfel de obiecte. În egală măsură, bancnotele și banii vechi au ajuns obiecte de artă, iar marii colecționari sunt dispuși să ofere sume mari de bani în schimbul acestora.

Astfel, banii vechi, fie că sunt monede sau bancnote, reprezintă mai mult decât simple mijloace de schimb care și-au pierdut funcționalitatea odată cu trecerea timpului.

Ce bancă cumpără bani vechi?

În cazul în care un colecționar decide să-și schimbe banii vechi, în schimbul banilor care au valoare legală de cumpărare azi, acest lucru este posibil, deoarece există bănci care cumpără acești bani cu valoare istorică. 

Valoarea banilor este dată, în special de:

  • Perioada în care au fost emiși;
  • Raritate; 
  • Starea în care se prezintă; 
  • Cererea pe piață. 

În România, majoritatea băncilor nu realizează astfel de tranzacții, singura bancă care asigură înlocuirea, la cerere, fără taxe şi comisioane, a bancnotelor şi monedelor vechi, retrase din circulație este Banca Națională a României, cunoscută sub acronimul de BNR. 

Procesul de a vinde banii vechi este unul simplu, astfel că, banii pot fi trimiși Băncii Centrale a României prin Poșta Română, la sucursalele din:

  • București;
  • Craiova;
  • Cluj-Napoca; 
  • Constanța;
  • Iași;
  • Timișoara. 

În egală măsură, banii vechi se pot schimba oricând, la sucursalele Băncii Naționale a României (BNR) indicate supra. Important de menționat în acest context este faptul că, în cazul trimiterii banilor vechi prin Poșta Română, costul taxelor poștale aferente primirii banilor schimbați este suportat de BNR. 

Cu alte cuvinte, indiferent câți bani vechi dorește să vândă un colecționar, nu se vor percepe comisioane sau alte taxe, în momentul în care aceștia sunt vânduți Băncii Naționale a României.

Însă, pe lângă posibilitatea de cumpărarea a banilor vechi de către Banca Națională a României, există opțiunea ca banii vechi să fie vânduți unor alți colecționari care sunt interesați să cumpere astfel de bancnote sau monede. O altă metodă cunoscută care permite vânzarea banilor vechi, sunt licitațiile care presupun vânzarea sau cumpărarea unor astfel de obiecte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...