Ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja, a reprezentat țara la cea de-a 9-a Reuniune Ministerială a Coridorului Verde. Această inițiativă este o investiție majoră susținută de guvernele Azerbaidjanului, Georgiei, României și Ungariei.
În următoarele 30 de zile va fi lansată compania mixtă de proiect pentru realizarea Coridorului Verde cu sediul la București. Proiectul va conecta energetic Marea Caspică cu Uniunea Europeană prin intermediul unui cablu submarin de înaltă tensiune care va traversa Marea Neagră.
Obiective și Impact
Cele patru țări implicate își propun să transforme regiunea într-un pol al stabilității și securității energetice. Acest coridor va permite integrarea unei cantități semnificative de energie curată în rețea. În urmă cu două luni, companiile CNTEE Transelectrica din România, Georgian State Electrosystem din Georgia, AzerEnerji din Azerbaidjan și MVM Electrical Works din Ungaria au semnat documentele pentru constituirea Green Energy Corridor Power Company (GECO).
Importanța Proiectului
Proiectul are un rol esențial în consolidarea securității energetice naționale și regionale. Are ca scop creșterea conectivității în bazinul Mării Negre și diversificarea rutelor de aprovizionare cu energie regenerabilă.
Sebastian Burduja, Ministrul Energiei: „Nu există tranziție energetică fără infrastructură adecvată. Resimțim o lipsa interconectării care face ca prețurile energiei să fie mai mari în Est comparativ cu Vest.”
COP29 – Context Global
Reuniunea a avut loc sub egida celei de-a 29-a Conferințe anuale ONU privind schimbările climatice (COP29), desfășurată între 11-22 noiembrie și găzduită pentru prima datǎ de Azerbaidjan.