Președintele ASF subliniază importanța tranziției energetice la Transylvania Green Energy Forum

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, a participat astăzi la Transylvania Green Energy Forum, un eveniment organizat la Cluj-Napoca. Alături de acesta au fost prezenți Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Antal István Lóránt, președintele Comisiei pentru energie din Senat, Sándor Bende, președintele Comisiei pentru industrii din Camera Deputaților și George Niculescu, președintele ANRE.

În cadrul forumului, Alexandru Petrescu a declarat că „tranziția energetică este una dintre cele mai mari provocări ale acestui secol”, subliniind rolul ASF în sprijinirea inovației responsabile și a investițiilor verzi prin reglementări clare. Piața financiară nonbancară are potențialul de a deveni un pilon al economiei verzi prin susținerea obligațiunilor verzi și implicarea fondurilor de pensii private în proiecte sustenabile.

Petrescu a evidențiat importanța parteneriatelor public-private pentru protejarea infrastructurilor critice. El a menționat că opt dintre cele douăzeci de companii incluse în indicele BET activează în domeniul energetic cu o pondere cumulată de peste 57%, reflectând direcția evolutivă a pieței de capital.

Indicele BET-NG dedicat companiilor din energie și utilități a crescut cu 10.03% în 2024 și cu 6.05% până acum anul acesta. Dintre cele treisprezece companii incluse în acest indice doar patru au avut scăderi ale cotațiilor în 2025.

  • Tranzacțiile cu titluri ale companiilor energetice au reprezentat peste 48% din totalul valorii tranzacționate pe piața reglementată în anul anterior (6.42 miliarde lei).
  • Hidroelectrica și OMV Petrom sunt lideri ai lichidității pe piață.

Totalizând o capitalizare bursieră de peste 160 miliarde lei sau aproximativ 42% din întreaga bursă românească sectorului energetic îi este recunoscut impactul semnificativ asupra pieței financiare naționale.

Afirmând că România are potențial să devină un reper regional pentru integrarea financiar-climaticã Preşedintele ASF concluzioneazã cã succesul depinde menţinerea unui cadru legislativ stabil şi predictibil.
Sursa: pagina oficialǎ Facebook ASF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...

Cine este obligat să aibă POS în 2025?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...