CAEN – ce înseamnă?

Cunoscută sub acronimul de “CAEN”, Clasificarea Activităților din Economia Națională reprezintă o evidență a tuturor activităților economice pe care le poate desfășura un antreprenor.

Așadar, înainte de a pune în aplicare ideea pe care un antreprenor la început de drum o vizualizează pentru o viitoare afacere, este necesar ca acesta să decidă în ce constă activitatea pe care își dorește să o desfășoare în concret,  astfel încât să poată fi determinat codul CAEN corespunzător acesteia. Acest prim pas este indispensabil în etapa de înființare a “firmei”, indiferent de tipul de formă legală de organizare și desfășurare a activității ales.

Ce reprezintă codul CAEN?

Codul CAEN este un sistem format din 4 cifre care are rolul de a clasifica toate activitățile economice posibile pe piața comercială din România. Acest cod oferă diverse combinații de cifre, remarcându-se prin unicitatea lui, deoarece fiecare activitate are un cod CAEN diferit, în funcție de sectorul și de activitatea aleasă, de exemplu: industrie, agricultură, comerț, construcții, etc.

De menționat că, fiecare cod CAEN are 4 cifre care indică categoria generală în care se dorește activitatea, dar cuprinde și sub-categorii ale activității respective.

Codul CAEN principal evidențiază activitatea de bază pe care firma o desfășoară, în timp ce sub-categoriile reprezintă domenii secundare de activitate pe care firma respectivă le poate realiza, în afara activității principale. 

Câte coduri CAEN poate avea un SRL?

Deoarece Societatea cu răspundere limitată este cea mai utilizată formă de organizare a firmelor, este necesar să cunoaștem numărul de coduri CAEN pe care aceasta o poate avea. 

În România, Societatea cu răspundere limitată are posibilitatea de a dispune doar de un cod CAEN principal și de un număr nelimitat de coduri CAEN secundare. 

Astfel, la completarea actului constitutiv trebuie sa iei în calcul doar un singur cod CAEN care să pună în evidență activitatea de bază care urmează să se desfășoare, cele secundare nefiind obligatoriu să le menționați dacă nu există unele.

Adăugarea cod CAEN SRL

Dacă se ia în considerare extinderea afacerii deja existente, acest lucru este posibil, adăugând coduri CAEN secundare firmei, astfel încât antreprenorul are posibilitatea de a desfășura mai multe activități, prin aceeași formă de organizare. 

Adăugarea unor coduri CAEN noi, pentru firmele de timp SRL, presupune analiza viitoarelor activități care se doresc a fi realizate și stabilirea corespondenței dintre acestea și codurile CAEN disponibile în România. 

Actele necesare adăugare cod CAEN 

Pentru a înregistra la ONRC ( Oficiul Național al Registrului Comerțului) noile schimbări care vizează adăugarea unuia sau mai multor coduri CAEN, sunt necesare o serie de documente precum:

  • Actul constitutiv- trebuie să conțină noul cod CAEN pe care va fi utilizat;
  • Hotărârea AGA (Adunarea Generală a Asociaților)- prin care se adoptă modificările realizate la nivelul activității principale sau secundare a societății;
  • Declarația-tip pe propria răspundere – acest document trebuie semnat de către administratorul firmei;
  • Avize specifice societății- dacă este cazul;
  • Dovezi care să ateste plățile făcute – doar dacă este cazul;

Schimbarea Cod CAEN 

Schimbarea codului CAEN al unei firme vizează modificarea activității principale pe care aceasta o desfășoară. Acest lucru se întâmplă când antreprenorul dorește să își schimbe linia principală de activitate. 

În cazul unei firme de tip S.R.L., schimbarea activității principale a firmei, presupune, în primul rând: adoptarea unei Hotărâri AGA, cu majoritate absolută de părți sociale și asociați, în baza căreia vor opera modificările Actului constitutiv, respectiv activitatea principală a societății.

Deoarece este un proces care necesită foarte multă atenție și timp, este recomandat ca antreprenorii să solicite asistență juridică de specialitate, pentru a realiza aceste modificări în termeni legali, evitând astfel diverse inconveniente are pot să apară. Un avocat Cluj sau un consultant în domeniul juridic, pot să ofere informațiile necesare pe tot parcursul acestei proceduri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...