Adaos comercial

Ce înseamnă adaos comercial?

Prin adaos comercial se înțelege diferența dintre prețul de vânzare și costurile care s-au produs pentru realizarea unui bun sau serviciu. 

Potrivit Legii nr. 19/1971, Art. 61, „ Rabatul (adaosul) comercial este destinat acoperirii cheltuielilor normate de desfacere a mărfurilor și asigurării unui beneficiu organizațiilor comerciale cu ridicata și cu amănuntul. El se stabilește prin decret prezidențial, pe produse și grupe de produse, după caz, fiind cuprins în prețul cu amănuntul al acestora.”

Necesitatea introducerii unui adaos comercial este justificată pentru o firmă, deoarece contribuie la o partea din profitul pe care aceasta îlva avea, dar și pentru acoperirea cheltuielilor aferente producției. 

Astfel, adaosul comercial acoperă atât costul produsului, cât și cheltuielile aferente: chirii, salariile, facturi pentru energie, facturi pentru întreținerea sediului de producție, etc.

Valoarea adaosului comercial este stabilită în funcție de prețul pieței, astfel că, unitățile comerciale pot să își stabilească propria taxă, dar vor fi restricționați de costurile aprovizionării și de prețurile pieței. 

De exemplu, dacă o firmă își va adăuga costuri prea mari, există riscul ca produsele să nu se  vândă, cu consecința negativă ca  firma să nu mai înregistreze astfel profituri. 

Calcul adaosului comercial

Calculul adaosului comercial poate să difere de la o companie la alta, în funcție de produsele pe care le furnizează clienților. 

Totuși, calculul nu necesită o multitudine de cunoștințe matematice, deoarece adaosul reprezintă, după cum am menționat, diferența dintre prețul bunului/ serviciului și prețul costului de producție.  

De exemplu, dacă prețul de producție pentru un bun este de 100 lei și costul producției este de 70 lei, rezultatul final, 30 lei va reprezenta adaosul pe care firma l-a perceput.

Adaos comercial= Preț final al bunului/ serviciului – Cost de producție

În România, Guvernul a stabilit un adaos comercial de cel mult 20% pentru toate alimentele produse în țara noastră, pentru a diminua cantitatea de produse importate și cumpărate de către clienți. 

Plafonarea adaos comercial

Prin plafonare se înțelege prețul final al unei categorii de produse, care nu poate fi depășit. Cu alte cuvinte, plafonarea unor prețuri presupune interzicerea comercianților de a adăuga prețuri prea mari pentru produsele lor. 

În conformitate cu Ordonanța de Urgență nr. 5/2024, termenul care limitează adaosul comercial la alimentele de bază din România, a fost prelungit până în 31 decembrie anul 2024. 

Adaos comercial maxim

Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 67 din 30 iunie 2023, Art. 3, „Cota de adaos comercial practicată de procesator este de maximum 20% față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare” și „cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, este de maximum 5% față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale”. 

Astfel, adaosul comercial care poate fi implementat de către producător este de maxim 20%.

În concluzie, adaosul comercial are un rol esențial într-o organizație, fiind un factor generator de profit, atâta timp cât este aplicat în conformitate cu cererea și oferta de pe piață. În ajutorul clienților, Guvernele au introdus diverse metode de a micșora adaosurile prea mari, utilizând plafonarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

Valoare reziduală

Ce înseamnă valoarea reziduală? Valoarea reziduală reprezintă suma de bani pe care un client care...