SRL fără casă de marcat

Legislația în vigoare impune operatorilor economici care încasează bani, în numerar sau prin alte mijloace de plată, pentru bunuri și servicii oferite populației, să utilizeze case de marcat.

Principalul act normativ care reglementează în domeniu este Ordonanță de urgență 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată cu modificările și completările ulterioare. 

Foto: adevarulonline.ro
Foto: adevarulonline.ro

Astfel, potrivit art. 1 alin. (1) din OUG 28/1999: „Operatorii economici care încasează, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.” Această obligație intră în vigoare imediat ce entitatea începe să desfășoare activități comerciale într-o anumită locație. 

Potrivit art. 2 din OUG nr. 28/1999, există, totuși, câteva excepții de la această regulă. Printre acestea se numără: vânzările ocazionale de produse agricole în piețe de către producători individuali, vânzarea de ziare și reviste prin distribuitori specializați, precum și transportul public local pe bază de bilete sau abonamente tipărite conform legii; activitățile care implică încasări pe bază de bonuri cu valoare fixă tipărite legal, cum ar fi biletele pentru diverse evenimente culturale sau de agrement, ș.a. 

Ca atare, deși, ca regulă, legea impune obligativitatea utilizării aparatelor de marcat electronice fiscale, pot exista și operatori economici scutiți de această obligație, în cazul în care activitatea prestată de aceștia se încadrează în categoriile exceptate menționate supra.

Casele de marcat trebuie să îndeplinească anumite funcții, precum păstrarea datelor prin acumulări progresive, imprimarea și emiterea de bonuri fiscale și rapoarte, precum și înregistrarea informațiilor relevante în memoria fiscală. 

De asemenea, bonul fiscal emis de aceste aparate trebuie să conțină o serie de informații obligatorii, inclusiv datele de identificare ale operatorului economic, detalii despre produsele sau serviciile furnizate, prețuri și valori totale, precum și informații privind taxa pe valoarea adăugată. Pentru anumite tipuri de aparate, bonul fiscal trebuie să includă și un cod QR care conține data și ora emiterii, numărul de identificare al bonului și seria fiscală a aparatului.

În egală măsură, operatorii economici au diverse obligații legate de utilizarea acestor aparate, cum ar fi păstrarea și arhivarea documentelor fiscale pentru perioade specificate de lege, asigurarea funcționării corespunzătoare a aparatelor și permiterea accesului tehnicienilor de service atunci când este necesar.

Cum sunt sancționați operatorii care nu au case de marcat?

Respectarea prevederilor prevăzute de OUG nr. 28/1999 este monitorizată de diverse structuri ale Ministerului Finanțelor Publice, Agenției Naționale de Administrare Fiscală și organele sale subordonate, de către structurile competente din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi organele subordonate ale acestuia, precum şi de către Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier. 

Astfel, pentru nerespectarea acestor prevederi se pot aplica sancțiuni contravenționale, potrivit art. 11 din OUG nr. 28/1999. De asemenea, în unele cazuri, poate fi dispusă și suspendarea activităţii operatorului economic în punctul de lucru.

În conformitate cu dispozițiile art. 10 pct. 5 lit. e) din OUG 28/1999, constituie contravenţie „neîndeplinirea obligaţiei operatorilor economici de a se dota cu aparate de marcat electronice fiscale, achiziţionate numai de la distribuitori autorizaţi sau unităţi acreditate pentru comercializare, conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă”.

Astfel, pentru neîndeplinirea obligaţiei operatorilor economici de a se dota cu aparate de marcat electronice fiscale antemenționate, conform prevederilor art. 11 alin. (1) lit d) din OUG nr. 28/1999, pot fi aplicate amenzi curpinse între 10.000 lei la 20.000 lei.

De asemenea, același articol prevede în acest caz posibilitatea suspendării activităţii operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale şi prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz, organului constatator, precum şi posibilitatea confiscării sumelor pentru care nu au fost emise documente justificative. În acest din urmă caz, sumele confiscate se fac venit la bugetul de stat.

Prin urmare, indiferent de forma de organizare, operatorii economici au obligația legală de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu excepțiile prevăzute de lege. În caz contrar,  operatorii economici care încalcă această obligație sunt supuși riscului de a fi sancționați contravențional, potrivit legii.

Citește și SRL fără administrator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...