Anul 2024 aduce modificări, în domeniul fiscal, prin implementarea obligatorie a sistemului e-Factura pentru operatorii economici. Acest sistem, reglementat prin OUG nr. 120/2021, marchează o evoluție în digitalizarea proceselor financiare, vizând gestionarea electronică integrală a facturilor, de la emitere până la recepție.
Sfera de aplicabilitate obligatorie a e-Facturii include societățile comerciale, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și familiale, precum și organizațiile non-profit care realizează activități economice. Mai mult, această obligație se extinde și asupra tranzacțiilor transfrontaliere, în cazurile în care, din perspectiva TVA, locul prestării sau livrării este considerat a fi pe teritoriul României.
Implementarea sistemului e-Factura urmează etape bine definite. În prima jumătate a anului 2024, operatorii economici sunt obligați să raporteze în sistemul RO e-Factura toate facturile emise în relațiile B2B și cu instituțiile publice, exceptând relația B2G, pentru care obligativitatea există deja din vara anului 2022.
De la 1 iulie 2024, a devenit obligatoriu pentru destinatarii facturilor recepționarea și procesarea facturilor transmise, exclusiv prin intermediul sistemului RO e-Factura.
Noua reglementare, introdusă prin OUG nr. 120/2021, stipulează la art. 10 alin. (7) că „termenul-limită pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art. 319 [alin. (16) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare”. Nerespectarea acestor termene poate atrage sancțiuni contravenționale, cu amenzi variind între 500 și 10.000 lei, în funcție de categoria de contribuabil.
Operaționalizarea sistemului RO e-Factura necesită utilizarea unui certificat digital de semnătură electronică înregistrat la ANAF. Contribuabilii au flexibilitatea de a opta pentru propriul certificat sau pentru cel al contabilului, în funcție de software-ul ales pentru emiterea facturilor.
OUG nr. 120/2021 are ca obiective principale nu doar simplificarea procesului de facturare, ci și sporirea transparenței instituționale și asigurarea interoperabilității cu sistemele de facturare existente ale operatorilor economici.
„Toate funcţionalităţile sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura utilizate de către operatorii economici înrolaţi sunt accesibile acestora şi prin servicii digitale de tip maşină-la-maşină, respectiv interfeţe de aplicaţie programabile.” , potrivit art.16 alin. (2) din OUG nr. 120/2021. Această prevedere asigură interconectivitate efectivă cu sistemele informatice ale contribuabililor, facilitând adoptarea și utilizarea eficientă a noului sistem.
Implementarea sistemului e-Factura aduce beneficii în termeni de eficiență, transparență și conformitate. Deși poate părea inițial o provocare pentru anumiți operatori economici, pe termen lung, această transformare digitală promite să optimizeze procesele financiare și să alinieze practicile fiscale din România la standardele internaționale de eficiență și transparență.
Vrei să îți faci cont în SPV? Citește articolul – Cum îmi fac cont în SPV?