Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu cardul a devenit obligatorie pentru diverse companii.

Acest articol îți va prezenta toate informațiile utile despre obligativitatea acceptării plăților cu cardul și ce presupune aceasta pentru firmele și marile companii din România în 2024.

Pentru multe persoane, plata cu cardul a devenit o obișnuință, un reflex, dar și un mod prin care acestea pot să economisească timp.

Astfel, pentru a simplifica procesul de cumpărare, comercianții folosesc POS-ul (Point of Sale), care reprezintă un sistem informatic cu capacitatea de a procesa tranzacțiile din vânzări.

Având în vedere trendul ascendent al utilizării cardurilor, Guvernul și autoritățile au implementat reguli despre obligativitatea acceptării plăților cu cardul, reguli pe care antreprenorii este necesar să le cunoască pentru o bună funcționare a firmei sau a companiei pe care o dețin.

POS Obligatoriu 2024

Conform OUG 193/2002, „Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi cu ridicata, aşa cum acestea sunt definite de Ordonanţa Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele care desfăşoară activităţi de prestări de servicii, care realizează în cursul unui an încasări în numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligaţia să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS şi/sau al altor soluţii moderne de acceptare, inclusiv aplicaţii ce facilitează acceptarea plăţilor electronice.

În România, obligativitatea acceptării plăților fără numerar a fost extinsă în 2024 prin Legea 406/2023 care modifică OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 942 din 23 decembrie 2002, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 250/2003.

Potrivit noilor prevederi, toate persoanele fizice și juridice înregistrate la Registrul Comerțului, indiferent de forma de organizare (societăți comerciale, PFA, întreprinderi individuale și familiale etc.) au obligația de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar, așa cum este definit în Legea 209/2019 privind serviciile de plată.

Practic, începând cu 16 iunie 2024, toți comercianții, inclusiv micii comercianți, trebuie să permită clienților să plătească cu cardul sau prin alte instrumente de plată electronică.

Printre firmele și companiile vizate de această lege se numără:

  1. Magazinele, supermarketurile și diverse afaceri care vând produse sau servicii
  2. Restaurantele, cafenelele și alte afaceri din domeniul alimentației publice
  3. Hotelurile – fiindcă sectorul hotelier implică un număr foarte mare de oaspeți, veniți din toate colțurile lumii
  4. Companiile care emit facturi – clienții vor avea opțiunea de a plăti facturile cu cardul în deplină siguranță.

Cu alte cuvinte, obligația de a accepta plăți electronice revine tuturor entităților înregistrate în Registrul Comerțului, indiferent de forma lor de organizare – societăți comerciale, PFA, întreprinderi individuale sau familiale – după cum prevede articolul 4, alineatul (1) din Legea 265/2022. Această prevedere îi vizează în mod special pe micii comercianți, care vor trebui să se alinieze noilor cerințe legale.

Obligativitatea acceptării plăților electronice are rolul de a facilita achizițiile pentru consumatori și de a reduce riscul de fraude, având în vedere că totul este electronic și poate fi analizat cu precizie de instituțiile competente.

Nerespectarea acestor prevederi legale poate atrage după sine sancțiuni care variază în funcție de intensitatea încălcării, putând duce la amenzi sau chiar la întreruperea activității comerciale.

Este deosebit de important ca fiecare comerciant să cunoască obligațiile pe care specificul activității pe care o desfășoară le impune și să respecte aceste prevederi legale și în anul 2024, inclusiv în ceea ce privește acceptarea plăților electronice, pentru a nu fi supus unor amenzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

Valoare reziduală

Ce înseamnă valoarea reziduală? Valoarea reziduală reprezintă suma de bani pe care un client care...

Ce bancă cumpără bani vechi?

De ce sunt valoroși banii vechi? Banii vechi au evoluat în timp, astfel că în...