Valoare reziduală

Ce înseamnă valoarea reziduală?

Valoarea reziduală reprezintă suma de bani pe care un client care a optat pentru leasing, trebuie să o achite după încetarea contractului. Cu alte cuvinte, valoarea reziduală este o parte din valoarea bunului achiziționat, care poate fi achitată la finalul contractului.  În cazul unui leasing contractat pentru achiziția unor bunuri, de exemplu, un autoturism, valoarea reziduală se achită la finalul contractului, adică, după ce a fost plătită ultima rată.

Atenție! Rata reziduală nu reprezintă un cost suplimentar, ea fiind o componentă pentru calculul leasing-ului.

Conform Ordonanței nr. 51/1997,Prezenta ordonanţă se aplică operaţiunilor de leasing prin care o parte, denumită locator/finanţator, transmite pentru o perioadă determinată dreptul de folosinţă asupra unui bun al cărui proprietar este celeilalte părţi, denumită utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plăţi periodice, denumită rată de leasing, iar la sfârşitul perioadei de leasing locatorul/finanţatorul se obligă să respecte dreptul de opţiune al utilizatorului de a cumpăra bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a înceta raporturile contractuale.”

Leasingul financiar este una din cele mai utilizate forme de leasing, acest proces fiind asemănat cu un credit. Acesta constă în achiziționarea unui bun cu ajutorul unui împrumut. Împrumutul generat de achiziționarea bunului trebuie rambursat de către client, prin intermediul ratelor lunare. 

Astfel cum am menționat, în cazul leasingului, cu cât este mai mare valoarea reziduală, cu atât mai mică este rata lunară care trebuie achitată de client. Astfel, valorile reziduale sunt invers proporționale cu sumele de bani plătite în fiecare lună pentru împrumutul contractat. 

În plus, ratele reziduale sunt influențate, în mare măsură, și de avansul plătit inițial. De exemplu, dacă se alege achitarea unui avans minim pentru bunul achiziționat, rata reziduală va fi maximă. 

Rata reziduală  pentru leasingul financiar diferă de la o unitate la alta. Deoarece, inclusiv ratele lunare și valoarea minimă sunt diferite, costurile totale pentru bunul dorit sunt calculate în întregime de către persoanele emitente ale contractului sau de un calculator special de leasing.

Există cazuri speciale, când rata reziduală poate fi 0%. Această situație apare în momentul în care, la finalul contractului de leasing financiar, contractorul nu mai are alte obligații de plată pentru achiziționarea bunului. Rata reziduală de 0% este benefică pentru persoanele care doresc ca la finalul ratelor care trebuie achitate, să nu mai dispună de alte cheltuieli suplimentare pentru a deveni proprietarul bunului.

Așadar, la momentul în care contractul de leasing ajunge la final, după ce au fost achitate atât ratele, cât și valoarea reziduală specificate în contract, clientul devine oficial proprietar al bunului respectiv.

Totuși, este bine de știut că valoarea reziduală se poate întâlni și la leasing-urile operaționale. Acest tip de leasing presupune închirierea unor bunuri de la diverse compleasanii, însă fără obligația de a le achiziționa la final. În acest caz, valoarea reziduală se raportează la valoarea bunului, la finalul perioadei de leasing. Practic, valoarea obținută reflectă suma de bani pe care finanțatorul o poate obține în urma vânzării activului. 

Așadar, valoarea reziduală este o componentă importantă a contractului de leasing, indiferent de tipul acestuia, atât pentru clientul care va beneficia de bunurile respective, cât și pentru finanțator. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...