Ce înseamnă ROI?
ROI este o abreviere pentru Return on Investment, care în limba română se traduce ca rentabilitatea investiției.
Majoritatea investitorilor și companiilor folosesc această măsură financiară pentru a evalua eficiența investițiilor sau pentru a compara eficiența mai multor investiții.
În majoritatea cazurilor, departamentul de vânzări este cel care este responsabil pentru conducerea și raportarea rentabilității investiției.
ROI măsoară valoarea unei investiții în raport cu costul investiției, respectiv rata de recuperare a investiției, acest lucru fiind util deoarece poți cunoaște după cât timp afacerea ta devine una profitabilă.
Există ROI pozitiv sau negativ. Un ROI pozitiv indică faptul că investiția va avea un profit iar un ROI negativ indică faptul că ai pierdut investiția pe parcursul perioadei de timp care este luată în considerare.
Valorile de referință pentru rentabilitatea unei investiții pot varia în funcție de sector, dar scopul general ar trebui să fie obținerea unui rezultat pozitiv materializat în profit mai mare decât investiția realizată
Poate fi utilizat pentru evaluarea performanței generale a companiei și pentru urmărirea progresul în timp, fiind util mai ales pentru antreprenorii la început de drum.
De exemplu, dacă o investiție a avut un ROI de 20% în cinci ani și alta a avut un ROI de 15% în doi ani, calculul de bază al ROI nu poate ajuta să determinați care investiție a fost mai bună.
În această situație, calculul ROI simplu nu este suficient pentru a decide care dintre cele două investiții sunt mai bune. Aceasta se datorează faptului că ROI-ul simplu nu ia în considerare impactul randamentelor compuse în timp. Adică, nu arată cum profiturile se acumulează și se reinvestesc în timp.
Pentru a face o comparație mai precisă între aceste investiții, ar trebui să folosim de exemplu, Rata Internă de Rentabilitate (IRR) sau Valoarea Actualizată Netă (VAN). Aceste tehnici oferă o imagine mai detaliată a performanței investițiilor pe termen lung, luând în considerare momentul și magnitudinea fluxurilor de numerar.
Iată câteva motive de ce ROI este atât de importantă pentru un antreprenor:
- Poate oferi o imagine mai clară zonelor în care afacerea dumneavoastră este mai puțin profitabilă, astfel fiind în măsură să faceți alegeri mai informate cu privire la modalitatea cheltuirii banilor.
- Înțelegerea cât de rentabile sunt investițiile în cheltuielile cu forța de muncă vă poate ajuta să vă reduceți standardele atunci când angajați persoane noi. A avea o imagine a tuturor membrilor echipei vă va ajuta să identificați care sunt cei mai potriviți pentru companie.
- ROI vă poate ajuta să înțelegeți unde vă puteți îmbunătăți afacerea. Analizele amănunțite vă permit să planificați mai eficient extinderea afacerii și să luați decizii mai bune.
- Satisfacția nevoilor clienților dumneavoastră poate fi îmbunătățită prin urmărirea rentabilității investiției. Când aceste nevoi încep să se schimbe, rentabilitatea investiției dumneavoastră ar putea scădea. Dacă urmați acest lucru, veți avea suficient timp pentru a vă orienta strategia de afaceri.
- Este util pentru calcularea sau compararea veniturilor anterioare. De exemplu, dacă doriți să investiți într-un proiect sau într-o afacere, puteți vedea cum a funcționat în trecut, rentabilitatea investiției fiind prima măsurătoare de verificat.
ROI este utilizat de multe ori în diferite domenii, cum ar fi:
- Marketing. Rentabilitatea investiției se poate determina prin compararea cheltuielilor de marketing cu veniturile de marketing pentru a determina dacă campaniile și inițiativele au reușit sau nu.
- Achiziționarea de noi active. ROI poate arăta dacă investiția într-un activ a crescut profitul companiei sau nu a îndeplinit așteptările.
- Cercetare și dezvoltare. ROI este o măsură a profitului obținut din proiectele de cercetare și dezvoltare pe o perioadă de timp în comparație cu cheltuielile de dezvoltare.
Având în vedere abrevierea ROI, poate exista și ROAS, care se referă la fondurile investite în digital marketing, în timp ce ROI care se referă la profiturile generale.
Cum se calculează ROI? Formulă de calcul.
ROI poate fi calculat în două metode. Prima metodă implică costul investiției și rentabilitatea netă a investiției, rezultatul calcului va fi în procente.
ROI= Rentabilitatea netă a investiției/costul investiției x 100%
A doua formulă pentru a calcula ROI implică valoarea finală a investiției (FVI-final value of investment) și valoarea inițială a investiției (IVI-initial value of investment), dar și costul investiției.
ROI= FVI-IVI/ costul investiției x 100%
Deoarece este mai ușor de înțeles decât un raport, rentabilitatea investiției este de obicei exprimată în procente. În plus, deoarece randamentele unei investiții pot fi pozitive sau negative, rentabilitatea netă în numărător trebuie luată în considerare în calculul ROI.
Rentabilitatea investiției este limitată de faptul că nu ia în considerare costurile de oportunitate, intervalul de timp sau impactul inflației asupra rentabilității investiției. Aceștia pot fi factori esențiali de luat în considerare.
Astfel, dacă îmbinăm ROI-ul cu date nenumerice, cum ar fi, de exemplu, nivelul de satisfacție al angajaților, acesta poate oferi perspective utile pentru dezvoltarea companiilor.