CNA sesizează Comisia Europeană privind posibile încălcări ale Regulamentului DSA de către TikTok

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), în calitate de unică autoritate de reglementare a conținutului audiovizual din România, a decis să transmită o sesizare Comisiei Europene cu privire la posibile încălcări ale Regulamentului privind serviciile digitale (DSA) de către platforma TikTok. Această acțiune vine în contextul activității platformei în cadrul alegerilor prezidențiale din România 2024, care ar fi influențat semnificativ procesele democratice din primul tur, desfășurat pe 24 noiembrie 2024.

Printre aspectele semnalate de CNA se numără nerespectarea obligațiilor privind evaluarea riscurilor sistemice conform Articolului 34 din DSA. Acesta stipulează că platformele online foarte mari trebuie să identifice și să evalueze riscurile sistemice care apar din proiectarea sau funcționarea serviciilor lor, inclusiv a sistemelor algoritmice și utilizarea acestora.

De asemenea, CNA atrage atenția asupra lipsei transparenței în publicitatea politică și lipsa transparenței algoritmilor conform articolelor 26 și 27 din DSA. Algoritmii TikTok nu oferă informații clare despre modul în care prioritizează și amplifică conținutul audiovizual.

CNA solicită Comisiei Europene să inițieze o investigație oficială asupra conformității TikTok cu prevederile DSA, mai ales în ceea ce privește transparența algoritmică și riscurile sistemice. De asemenea, se cere ca TikTok să publice o evaluare detaliată a riscurilor democratice legate de activitatea sa în România.

  • Inițiativa include impunerea unor măsuri corective și sancțiuni pentru eventualele încălcări identificate;
  • Cererea ca TikTok să asigure publicarea unui raport privind transparența algoritmică;

Această acțiune subliniază importanța menținerea integrității proceselor electorale prin monitorizarea stricta a activităților platformelor online majore. Informațiile au fost preluate de pe pagina oficiala Facebook: consiliulnationalalaudiovizualului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...