Finanțarea în monedă națională revine în forță. Creștere de 61% pentru creditele acordate populației

Instituțiile financiare din România au reluat activitatea de împrumut în moneda națională, chiar înaintea diminuării ratei de referință de către Banca Națională a României. Producția de credite noi destinate persoanelor fizice a înregistrat o creștere de 50% în termeni reali, iar finanțarea ipotecară a recâștigat poziția dominantă. De asemenea, împrumuturile acordate companiilor în lei au căpătat un ritm accelerat, informează profit.ro.

În luna iunie, băncile au emis un volum record de 13,5 miliarde de lei în împrumuturi noi denominate în moneda națională. Din această sumă, 8 miliarde de lei au fost direcționate către populație, dintre care aproximativ 5,5 miliarde de lei au fost alocate pentru achiziția de locuințe, stabilind astfel un nou record nominal.

Analizând ultimele 12 luni, instituțiile bancare au acordat credite noi în lei în valoare totală de 126,2 miliarde de lei, reprezentând o creștere de 45%. Din această sumă, 81,6 miliarde de lei au fost direcționate către persoane fizice (o creștere de 61%), dintre care 38,5 miliarde de lei pentru consum (o creștere de 55%) și 41,6 miliarde de lei pentru achiziția de locuințe (o creștere de 71%). Sectorul corporativ a beneficiat de 44,6 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 22%.

Utilizând o medie mobilă pe 12 luni pentru a evidenția mai clar acest fenomen, volumul de credite noi în lei a atins 10,5 miliarde de lei în iunie, marcând o creștere de 45% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Finanțarea destinată persoanelor fizice a crescut cu 61%, ajungând la 6,8 miliarde de lei, reprezentând cea mai accelerată dinamică înregistrată după anul 2015.

Creditele noi de consum au înregistrat o creștere de 61%, atingând valoarea de 3,2 miliarde de lei, în timp ce împrumuturile ipotecare au cunoscut o creștere de 71%, ajungând la un volum lunar de 3,5 miliarde de lei.

Împrumuturile noi acordate companiilor au avansat cu aproape 23%, atingând o valoare lunară de 3,7 miliarde de lei, indicând o reînnoită înclinație a companiilor către finanțarea în moneda națională.

Ajustând datele în funcție de rata medie a inflației din ultimele 12 luni, se observă că volumul de credite noi în lei a înregistrat o creștere de aproximativ 35%, reprezentând cea mai robustă evoluție din ultimii 8 ani.

Împrumuturile ajustate destinate populației au crescut cu 50%, dintre care cele pentru consum cu 45%, iar cele pentru achiziția de locuințe cu 59%, acestea fiind cele mai accentuate dinamici înregistrate după anii 2016, respectiv 2015. În cazul companiilor, creșterea ajustată este mai moderată, situându-se la 14% anual, însă reprezintă cel mai înalt nivel atins după martie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...