Expansiunea Aquila. Noi achiziții stimulează veniturile, însă profitul este afectat

Compania Aquila Part Prod, identificată la bursă prin simbolul AQ și specializată în servicii de distribuție și logistică pentru produse de uz curent, a înregistrat în prima jumătate a anului 2024 un câștig net de 35 milioane de lei. Această sumă reprezintă o diminuare de 15% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Declinul profitului este datorat implementării unei noi taxe pe veniturile companiei, care a generat un impact de 5 milioane de lei, precum și unei reduceri a veniturilor din operațiuni financiare, conform BusinessMagazine.ro.

Acțiunile companiei au înregistrat o depreciere de 1,1%, ajungând la o valoare de 1,32 lei per unitate, în contextul unor tranzacții totalizând 2,5 milioane de lei.

Veniturile totale ale grupului au crescut cu aproximativ 18% față de perioada similară din 2023, atingând suma de 1,32 miliarde de lei. Această evoluție a fost susținută în principal de creșterea încasărilor din segmentul de distribuție, care constituie aproximativ 94% din totalul veniturilor grupului, precum și de incorporarea în rezultate a companiilor Romtec și Parmafood.

În luna februarie, Aquila a finalizat prima sa achiziție de la momentul listării, preluând compania Romtec, o entitate cu trei decenii de experiență în producția de soluții lichide și aerosoli destinate întreținerii autovehiculelor.

Ulterior, în aprilie, Aquila a încheiat a doua tranzacție din anul curent, achiziționând două companii  Parmafood, care operează în domeniul distribuției pentru sectoarele HoReCa, Retail Modern și Retail Tradițional și gestionează facilități logistice dotate cu sisteme avansate de gestionare a stocurilor.

Cătălin Vasile, directorul executiv al Aquila, a declarat: „Prioritatea noastră în primele şase luni a fost consolidarea poziţiei pe piaţa serviciilor integrate de distribuţie şi logistică din România şi Republica Moldova, precum şi setarea cadrului pentru realizarea sinergiilor în urma celor trei companii achiziţionate în acest an. De asemenea, continuăm discuţiile pentru achiziţionarea altor companii deja atent analizate. Deşi am înregistrat venituri record în acest semestru, suntem în continuare atenţi la oportunităţile care ne pot conduce spre dublarea EBITDA până în 2026, având ca reper anul 2021, conform strategiei asumate.”

Mărcile proprii ale companiei – Gradena, La Masă și Yachtis – continuă să reprezinte un obiectiv strategic pentru dezvoltarea Aquila. În acest context, s-a înregistrat o creștere de 16% a veniturilor generate de aceste mărci în prima jumătate a anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

Cătălin Vasile a adăugat: „Am continuat creşterea organică şi dezvoltarea brandurilor proprii. Canalele de distribuţie cu cel mai mare ritm de creştere au fost HoReCa şi canalul de vânzare organizat, care au înregistrat vânzări mai mari cu 35%, respectiv 29%. Integrarea companiilor Romtec Europa, Parmafood Group Distribution şi Parmafood Trading a contribuit la extinderea portofoliului Aquila cu peste 120 de branduri, locale şi internaţionale, cu o contribuţie adiţională de 5% la vânzări.”

În intervalul ianuarie-iunie 2024, indicatorul EBITDA a înregistrat o creștere de 11% comparativ cu primul semestru al anului anterior, ajungând la 77 milioane de lei, cu o marjă EBITDA de 6% realizată de grup.

Pentru anul în curs, Aquila și-a stabilit un buget de investiții de 16,9 milioane de euro, destinat achiziționării de mijloace de transport și echipamente de depozitare, în concordanță cu obiectivele sale de sustenabilitate.

Aquila Part Prod Com are o capitalizare de piață de 1,6 miliarde de lei. Principalii acționari ai companiei sunt Vasile Constantin-Cătălin, care deține 33,3% din acțiuni, și Alin Dociu, cu o participație de 25%.

De la începutul anului 2024, acțiunile AQ au înregistrat o apreciere de 44%, în contextul unor tranzacții în valoare de 224 milioane de lei, conform datelor furnizate de Bursa de Valori București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...