Acte necesare buletin

Acte necesare buletin 14 ani

Procedura de solicitare a actului de identitate pentru minorii care au împlinit vârsta de 14 ani se desfășoară la ghișeul serviciului public comunitar de evidență a persoanelor din raza în care își are domiciliul minorul. În acest scop, se impune depunerea unei cereri, care trebuie să poarte semnătura atât a minorului, cât și a unuia dintre părinți sau a reprezentantului legal. Este obligatoriu ca minorul să fie prezent la ghișeu în momentul depunerii cererii, fiind însoțit de un părinte, reprezentant legal, o persoană desemnată din cadrul unui centru specializat aflat sub autoritatea serviciului public de asistență socială sau de persoana căreia i-a fost încredințat în plasament.

Pentru eliberarea actului de identitate, este necesar ca minorul să prezinte următoarele documente:

a) Certificatul de naștere al minorului;

b) Actul de identitate al unuia dintre părinți sau al reprezentantului legal, care servește și ca dovadă a adresei de domiciliu;

c) Certificatul de căsătorie al părinților, în cazul în care aceștia sunt căsătoriți;

d) În situația părinților divorțați, certificatul de divorț însoțit de acordul parental sau hotărârea judecătorească de divorț definitivă;

e) Dovada achitării contravalorii actului de identitate.

În situațiile în care părinții au domicilii diferite, părintele la a cărui adresă minorul își are domiciliul stabilit în mod legal va semna cererea pentru eliberarea actului de identitate a minorului. Există o situație particulară în care, deși prin decizie judecătorească minorul a fost încredințat unui părinte, acesta își are reședința efectivă la celălalt părinte. În astfel de cazuri, legislația prevede necesitatea obținerii unei declarații exprese din partea părintelui căruia i-a fost atribuit legal minorul. Această declarație trebuie să conțină în mod explicit acordul pentru înscrierea în actul de identitate al minorului a adresei la care acesta locuiește în fapt.

Modalitățile de prezentare a declarației sus-menționate sunt multiple. Aceasta poate fi formulată direct la sediul instituției competente sau în fața funcționarului responsabil din cadrul serviciului public comunitar de evidență a persoanelor. În ipoteza în care prezența fizică a părintelui este imposibilă, legea permite ca declarația să fie autentificată prin intermediul misiunilor diplomatice ale României în străinătate, al notarilor publici români sau al autorităților străine cu competențe în materie. Este imperativ ca, în situația autentificării de către o autoritate străină, declarația să fie însoțită de o traducere legalizată conform normelor în vigoare.

Legislația română în materie de evidență a persoanelor stipulează, de asemenea, că cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara granițelor țării au dreptul de a iniția procedura de obținere a primului act de identitate prin intermediul misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare ale României din țările de reședință. În acest scop, aceștia vor depune cererea însoțită de întreaga documentație prevăzută de lege la reprezentanța diplomatică competentă.

În conformitate cu prevederile articolului 497 din Codul civil, în situația părinților divorțați care exercită autoritatea părintească în comun, dacă locuința minorului este stabilită la unul dintre părinți cu menționarea adresei de domiciliu, iar acel părinte solicită schimbarea domiciliului, minorul își va schimba automat domiciliul odată cu acesta.

Acte necesare buletin 18 ani

Procedura de obținere a actului de identitate pentru persoanele care au împlinit recent vârsta de 18 ani presupune depunerea unei cereri pentru eliberarea actului de identitate. Această cerere trebuie să fie însoțită de certificatul de naștere al solicitantului. În anumite circumstanțe, poate fi necesară o declarație din partea unuia dintre părinți sau a unei terțe persoane care să confirme că identitatea menționată în cerere, coroborată cu imaginea facială preluată sau cu fotografia atașată, corespunde într-adevăr solicitantului. Această declarație se efectuează în prezența personalului serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor sau, după caz, a celui consular care primește cererea.

În vederea stabilirii domiciliului, solicitantul trebuie să prezinte următoarele documente:

a) Un extras de carte funciară, un contract de vânzare cumpărare imobil, un contract de închiriere sau orice alt act care să ateste adresa de domiciliu și, dacă este cazul, adresa de reședință;

b) Declarația proprietarului menționat în extrasul de carte funciară, care va lua în primire majorul, în cazul în care acesta nu deține un document propriu care să ateste adresa de domiciliu.

Este important de subliniat faptul că extrasul de carte funciară trebuie să fie recent, obținut cu maximum 30 de zile înainte de depunerea cererii. De asemenea, solicitantul are obligația de a prezenta dovada achitării contravalorii actului de identitate.

În conformitate cu prevederile legislative în vigoare, cetățenii români cu reședința în străinătate beneficiază de posibilitatea de a depune cererea pentru eliberarea primului act de identitate, împreună cu documentele stipulate de lege, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din țările respective.

Citește care sunt documentele necesare pentru pașaport – Acte necesare pașaport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...