Încrederea investitorilor în economia Germaniei scade la minimul ultimelor 6 luni

Sentimentul investitorilor față de perspectivele economice ale Germaniei a înregistrat o deteriorare semnificativă, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele șase luni. Această evoluție negativă survine în contextul unor date economice sub așteptări și al turbulențelor recente de pe piețele de capital globale, conform unui studiu publicat de Institutul de cercetări economice ZEW, informează Profit.ro.

Indicatorul ZEW care măsoară încrederea în economia germană a scăzut dramatic în august, ajungând la 19,2 puncte, comparativ cu 41,8 puncte în luna precedentă. Această valoare este mult sub estimările analiștilor, care anticipau o scădere până la 30,6 puncte. O situație similară nu a mai fost întâlnită din iulie 2022.

Percepția asupra situației economice actuale s-a deteriorat de asemenea, indicele corespunzător coborând la -77,3 puncte în august, de la -68,9 puncte în iulie, depășind din nou prognozele pesimiste ale experților.

Achim Wambach, președintele ZEW, a oferit o explicație pentru această tendință negativă: „Perspectivele economiei germane se deteriorează. Este posibil ca așteptările economice să fie încă afectate de incertitudinile sporite, determinate de politica monetară ambiguă, datele economice dezamăgitoare din SUA și sporirea temerilor privind escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu”.

Wambach a subliniat că deteriorarea așteptărilor nu se limitează doar la Germania, ci afectează și zona euro, Statele Unite și China. Această situație are un impact direct asupra economiei germane, care este puternic orientată spre export.

Indicatorii economici recenți nu oferă motive de optimism pentru cea mai mare economie a Europei. Germania a înregistrat o contracție neașteptată a PIB-ului în al doilea trimestru al anului 2024, iar datele economice din iulie nu indică semne de îmbunătățire.

Sectorul industrial german a fost deosebit de afectat în ultimele luni, suferind din cauza cererii globale reduse și a ratelor ridicate ale dobânzilor. Cu toate acestea, există speranțe că o potențială redresare ar putea fi condusă de consum în perioada următoare, susținută de încetinirea inflației și de creșterea veniturilor gospodăriilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...