Ministerul Finanțelor Publice anunță schimbări în sistemul de raportare fiscală pentru persoanele fizice. Conform declarațiilor recente ale ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, actuala Declarație Unică va fi înlocuită cu o versiune digitalizată și „inteligentă”, menită să simplifice procesul de raportare și să îmbunătățească acuratețea datelor fiscale.
Noua metodă de raportare, care se previzionează a fi numită „Declarația Unică Inteligentă” sau „Declarația Unică Digitală”, va fi implementat progresiv, începând cu anul 2025.
Principalul element al acestei reforme este introducerea sistemului pentru persoanele fizice autorizate, sistem care va centraliza și procesa informații din multiple surse, inclusiv sisteme de case de marcat fiscale, platforma e-Factura și alte baze de date relevante ale statului.
Ministrul Finanțelor a explicat: „Dacă o persoană fizică a efectuat o achiziție și a înregistrat o cheltuială în Declarația Unică, iar acea cheltuială a fost făcută pe persoană fizică, aceasta va fi vizibilă în e-Factura. Venitul net impozabil nu va mai fi stabilit exclusiv prin declararea acestuia de către contribuabil, ci prin extragerea și corelarea datelor din sistemele interconectate.”
Noul sistem fiscal introduce și un sistem de credit fiscal, după modelul portughez. Acesta are ca scop stimularea consumatorilor să solicite bonuri fiscale, contribuind astfel la reducerea evaziunii fiscale.
Ministrul explică: „Conceptul are la bază determinarea cumpărătorului – subliniez, a cumpărătorului – săceară bonul fiscal de la vânzător, astfel încât, prin declarația unică inteligentă acel bon fiscal din zonele de activitate cu risc de evaziune fiscală sunt contabilizate și se decide ca un procent din valoarea acelor cheltuieli să îmbrace forma creditului fiscal.”
Noul sistem de raportare anunțat de Ministerul Finanțelor ar putea să aducă multe beneficii în ceea ce privește simplificarea raportării veniturilor, fiind eliminată necesitatea estimărilor pentru veniturile non-salariale, reducând astfel sarcina administrativă, mai ales pentru PFA-uri.
„Noua” Declarație Unică prezintă și avantajul de a fi interconectată cu celelalte sisteme de raportare fiscală puse la dispoziție de ANAF. Este vorba despre bazele de date e-Factura, e-TVA, e-Transport etc. Datorită acestei comunicări între bazele de date ANAF, contribuabilii vor avea avantajul de a primi documentul precompletat automat, iar calculele interne specifice vor fi, de asemenea, efectuate automat prin intermediul sistemului.
Ministerul Finanțelor a declarat în cadrul briefingului de la finalul ședinței de guvern din 28 iunie, că sistemul este centrat pe digitalizare și combaterea eficientă a evaziunii fiscale.
„Declarația unică inteligentă […] este cea care colectează informațiile despre ceea ce înseamnă categoriile de cheltuieli pe care le are un contribuabil persoană fizică autorizată […] și este cea care, în baza acestor informații, poate să ajute în combaterea fenomenului de evaziune fiscală.”, a declarat Marcel Boloș.
Implementarea acestor reforme este previzionată pentru 1 ianuarie 2026, în conformitate cu promisiunile realizate cu privire la Planul Național de Redresare și Reziliență.
Ministrul Boloș a precizat necesitatea unei perioade de tranziție: „În 2025, intenționăm să implementăm o versiune tranzitorie a Declarației Unice Digitale, care va elimina componenta de estimare. Aceasta va fi în avantajul PFA-urilor. Ulterior, în anul următor, sistemul va deveni pe deplin operațional.”
Obiectivul final al acestor măsuri este reducerea semnificativă a gap-ului de TVA și îmbunătățirea colectării fiscale în România.