Analiza CNBC: Bitcoin, performanță sub așteptări în perioadele de declin economic

Recentele turbulențe de pe piețele financiare globale au pus la încercare pretențiile Bitcoin de a fi un activ de refugiu. Susținătorii criptomonedei au promovat-o ca pe o alternativă la aurul și francul elvețian în perioadele de instabilitate economică. Cu toate acestea, evenimentele de la începutul săptămânii au demonstrat contrariul, informează Digi Economic.

Teama de recesiune în SUA și modificările politicii monetare în Japonia au provocat unde de șoc pe piețele bursiere și valutare. Indicele Dow Jones a scăzut cu peste 1.000 de puncte (2,6%), în timp ce Nikkei a înregistrat cel mai sever declin din ultimele trei decenii și jumătate, pierzând peste 12%.

În acest context de incertitudine, criptomonedele au suferit pierderi însemnate. Bitcoin s-a depreciat cu 15% într-o singură zi, iar Ether cu 22%. Deși ulterior și-au revenit parțial, aceste fluctuații ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea Bitcoin de a fi un refugiu financiar și o protecție împotriva inflației.

Activele de refugiu tradiționale își mențin sau chiar își cresc valoarea în perioadele de recesiune sau de aversiune la risc a investitorilor. Acestea nu sunt strâns corelate cu evoluția economiei generale, păstrându-și valoarea chiar și în condiții de piață nefavorabile.

Bitcoin a fost frecvent comparat cu aurul datorită cantității sale limitate, argumentându-se că acest lucru ar menține valoarea criptomonedei în perioadele de inflație ridicată și turbulențe economice. Teoria susține că evoluția prețului Bitcoin ar trebui să fie inversă față de tendințele piețelor globale.

Însă realitatea a contrazis aceste așteptări. În haosul de la începutul săptămânii, Bitcoin a urmat aceeași traiectorie ca acțiunile, înregistrând chiar o volatilitate mai mare decât cele mai afectate titluri tech: Tesla (-12%), Nvidia (-10%), Amazon (-8,3%), Meta (-6,8%), Microsoft (-4,6%).

În contrast, francul elvețian, un activ de refugiu tradițional, s-a apreciat semnificativ față de euro, atingând cel mai înalt nivel din ultimul deceniu, cu excepția perioadei imediat următoare invaziei Rusiei în Ucraina.

Analiza CNBC arată că, din 2008, în cele 15 luni când S&P 500 a scăzut cu peste 5%, Bitcoin a crescut doar de două ori, având un randament mediu negativ de 12,7%. În aceeași perioadă, aurul și-a menținut valoarea, cu un randament ușor pozitiv.

Experții financiari subliniază că, în pofida cantității limitate, Bitcoin nu funcționează nici ca o marfă căutată, precum aurul, care are utilizări practice în industrie și bijuterii, nici ca o monedă convențională, nefiind ușor de schimbat pentru bunuri sau servicii. Prețul său este influențat mai mult de speculații și sentimentul pieței decât de o valoare intrinsecă.

Citește mai multe despre Taxe Crypto România 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...