Prima tranșă din ajutorul UE de 50 de miliarde de euro ajunge în Ucraina

Uniunea Europeană a făcut un pas notabil în sprijinirea Ucrainei, deblocând o primă tranșă de 4,2 miliarde de euro din pachetul de asistență financiară pe termen lung.

Această sumă face parte dintr-un plan de 50 de miliarde de euro, destinat reconstrucției și dezvoltării Ucrainei în perioada 2024-2027. Decizia a fost luată după ce oficialii UE au evaluat pozitiv progresul Kievului în implementarea unor reforme esențiale, informează Biziday.

Consiliul UE a emis o declarație în care subliniază că Ucraina a îndeplinit nouă condiții dintr-un set de reforme care vizează „gestionarea finanțelor publice, guvernanța întreprinderilor de stat, mediul de afaceri, energia și curățarea minelor”.

Se accentuează, de asemenea, urgența transferului acestor fonduri, având în vedere situația economică precară a Ucrainei.

Un aspect evidențiat de Consiliu este avansul înregistrat de Ucraina în combaterea corupției și a spălării banilor, inclusiv numirea unui nou conducător la Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției.

Prim-ministrul ucrainean a declarat că, în cazul îndeplinirii tuturor condițiilor impuse de UE, țara sa ar putea beneficia de până la 16 miliarde de euro până la sfârșitul anului curent.

Pachetul total de asistență, care combină granturi și împrumuturi, a fost aprobat în martie, după negocieri intense cu Ungaria, care inițial se opunea acordului.

Această decizie vine într-un context geopolitic complex, subliniind angajamentul continuu al UE față de stabilitatea și dezvoltarea Ucrainei în fața provocărilor actuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...