Francul elvețian atinge un maxim istoric față de euro, reflectând instabilitatea piețelor globale

În mijlocul unei perioade de instabilitate accentuată pe piețele financiare globale, moneda elvețiană și-a consolidat poziția de valută-refugiu, atingând cote nemaivăzute în raport cu euro în ultimul deceniu.

Paritatea dintre franc și moneda unică europeană a atins luni nivelul de 1,0856, o valoare care nu a mai fost înregistrată din ianuarie 2015. Acest moment coincide cu decizia istorică a Băncii Naționale a Elveției (SNB) de a renunța la plafonul de schimb de 1,20 franci pentru un euro, informează Profit.ro.

Aprecierea monedei elvețiene se înscrie într- o creștere care a început miercurea trecută, odată cu anunțul Rezervei Federale americane de a menține neschimbate ratele dobânzilor. De atunci, francul a câștigat aproximativ 3,5% în raport cu euro.

Contextul macroeconomic tensionat, marcat de temeri legate de o potențială recesiune în Statele Unite și de escaladarea conflictelor din Orientul Mijlociu, a determinat investitorii să se orienteze către active considerate mai sigure, precum francul elvețian.

Reprezentanții SNB au refuzat să comenteze evoluția recentă a monedei naționale sau să ofere indicii privind o eventuală intervenție pe piața valutară pentru a controla aprecierea francului.

Este de notat că, în cursul acestui an, banca centrală elvețiană a operat două reduceri ale ratelor dobânzii, motivate de îngrijorările exprimate de sectorul industrial privind impactul negativ al unui franc puternic asupra competitivității exporturilor.

Maxime Botteron, economist la UBS, a oferit o perspectivă asupra posibilelor acțiuni ale SNB: „Prin urmare, achizițiile de valută vor fi probabil limitate”. Acesta sugerează că, în cazul unor preocupări serioase legate de aprecierea excesivă a francului, SNB ar putea opta pentru o nouă reducere a ratei dobânzii, care în prezent se situează la 1,25%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

Cine este obligat să aibă POS în 2024?

Luând în considerare capacitățile tehnologice din zilele noastre, nu este surprinzător că plata cu...

Limită depunere numerar bancă – persoană fizică

Care este limita pentru depunere numerar la bancă pentru persoana fizică? Multe bănci din România...

Am uitat să scot raportul z – ce se întâmplă?

Am uitat să scot raportul z - raport z scos în ziua următoare Potrivit art....

La ce bancă se poate alimenta cardul Revolut?

Revolut este un serviciu financiar digital care a câștigat rapid popularitate datorită funcționalităților sale...